STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, HR & DEZVOLTARE PERSONALA, INTERNATIONAL, Banci & BNR, Recrutare & Head-Hunting

Israelul propune o limitare a salariului și bonusurilor bancherilor

Israelul ia o decizie radicală şi devine primul stat din lume care do­reş­te să plafoneze salariile directorilor de bancă. Iniţiativa de a impune o limită maximă salariilor bancherilor îi aparţine lui Moshe Kahlon, ministrul finanţelor din Israel şi lider al partidului populist „Kulanu“, scrie The Guardian

rp_bank12-300x1991-300x199.jpgMăsura aprobată de comisia financiară a parlamentului israelian le impune bancherilor un plafon salarial de 650.000 de dolari pe an (aproximativ 54.100 dolari/lună). Săptâmâna viitoare, parlamentul va vota în plen propunerea comisiei.

Reacţia bancherilor israelieni nu s-a lăsat aşteptată. Yair Seroussi, preşedintele Bank Hapoalim, cea mai mare bancă din Israel, şi şef al Asociaţiei Israeliene a Băncilor, consideră că adop­tarea unei asemenea măsuri este un „experiment peri­culos“ şi va avea „ramificaţii serioase“ pentru sistemul finan­ciar al ţării.

 

Moshe Kahlon poartă un război deschis cu marile companii israeliene. După ce a forţat operatorii de telefonie mobilă să reducă tarifele, el a iniţiat o lege care obligă băncile să îşi vândă diviziile de carduri de credit pentru a promova competiţia în sector şi să scoată reglementarea industriei cardurilor de credit de sub auspiciul băncii centrale.

Serrousi, preşedintele Asociaţiei Israeliene a Băncilor, vede acest plan ca fiind „brutal“ şi „periculos“ pentru industria ban­cară. Şi Karnit Flug, guvernatorul băncii centrale a Israelu­lui, se opune propunerii lui Kahlon. Guvernatorul este de părere că interzicerea emiterii cardurilor de credit de către bănci ar crea un monopol al celorlalte companii care ar fi defavorabil consumatorilor şi ar duce la creşterea ratelor dobânzii.

Israelul nu este primul stat care intenţionează să limiteze câştigurile angajaţilor din industria financiară. Uniunea Europeană a plafonat în 2014 bonusurile angajaţilor din bănci şi fonduri de investiţii care îşi asumă „riscuri materiale“ la maximum un salariu anual sau la două salarii anuale cu apro­barea acţionarilor. Măsura a dus la creşterea salariilor directorilor de bancă.

Autorităţile europene au încercat să extindă aplicarea pla­fonului administratorilor fondurilor de investiţii şi bro­ke­ri­lor, însă propunerea a întâmpinat rezistenţă din partea City-ului londonez, dar şi a unor state precum Luxemburg şi Franţa.

Alte state europene au avut o atitudine mai dură faţă de remunerarea bancherilor. Olanda a plafonat bonusurile bancherilor la 20% din salariul şi a interzis acordarea lor la băncile salvate din bani publici care nu şi-au achitat datoriile faţă de stat.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.