STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Telecom & IT-C & Online, M&A & VentureCapital & Private Equity, Start-Upuri

Israelul este un titan al tehnologiei – cele 5 diagrame care explică succesul său prin start-up-uri

Ce au în comun următoarele: unitatea flash USB, primul procesor Intel PC și funcția Suggest Google, care completează automat textul din căsuța de căutare ?

Toate trei au fost inventate în Israel. Și acestea sunt doar vârful iceberg-ului când vine vorba de tehnica deosebită a Israelului, afirmă World Economic Forum (www.weforum.org).

În ciuda faptului că este mai mic și mai puțin populat decât statul american New Jersey, Israel lovește mult peste ponderea sa pe scena tehnologiei globale.

Israelul are aproximativ 4.000 de întreprinderi noi (start-up-uri) și încasează capital de risc pe cap de locuitor la o rată de două ori și jumătate mai mare decât în SUA și de 30 de ori mai mare decât în Europa.

Iată 5 diagrame care ajută la explicarea succesului Israelului.

O națiune a Start-Up-urilor

Această infogramă dezvăluie câteva dintre motivele care i-au determinat pe jurnaliștii Dan Senor și Saul Singer să scrie cea mai bună carte din 2009 Start-up Nation: The Story of Israel’s Economic Miracle.

După Statele Unite și China, Israelul are cele mai multe companii listate pe bursa de tehnologie NASDAQ.

Lider în cercetare și dezvoltare (R&D)

Potrivit cifrelor OCDE, Israel cheltuie mai mulți bani pe cercetare și dezvoltare ca proporție a economiei sale decât orice altă țară – 4,25% din PIB față de 4,23% de către țara de pe locul doi, Coreea de Sud.

Explozia de cash ridicat drept capital de risc

Companiile de tehnologie din Israel au înregistrat anul trecut un record total de 4,8 miliarde de dolari în capital de risc. Companiile de software au fost cei mai mari utilizatori – au obținut o treime din numerarul VC în 2016. 

Lider VC (capital de risc)

După cum arată acest grafic din 2010 de la The Economist, Israelul are o experiență puternică în ceea ce privește poziționarea peste alte națiuni în ceea ce privește capitalul de risc „ridicat” de firme pe cap de locuitor.

Această tendință a continuat și în ultimii ani, iar Israelul se numără printre performanții mondiali de vârf pentru creșterea generală capitalului de risc în anii 2014 și 2015. 

Start-Up-uri de miliarde de dolari

Între 1999 și 2014, israelienii au fondat 10.185 de companii, 2,6%, cu venituri anuale mai mari de 100 milioane de dolari. Mai multe au devenit companii de miliarde de dolari, cum ar fi aplicația de trafic Waze, care a fost achiziționată de Google.

Acest spirit antreprenorial nu se încheie în Israel. Așa cum arată această diagramă, atunci când israelienii se stabilesc  în străinătate – în acest caz SUA – sunt printre cei mai probabili fondatori imigranți ai companiilor de miliarde de dolari.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.