STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

Israel si Palestina – Profitul economic ca stimulent pentru a face Pace

Israel-Palestine-ConflictSustinatorii solutiei existentei a doua state, in contextul conflictului israeliano-palestinian, isi incep pledoaria, de regula, cu un argument moral: ambele popoare isi merita drepturile de autodeterminare si suveranitate, asadar, un popor/stat nu ar trebui sa conduca peste celalalt.

Dincolo de aceasta insa, un nou studiu al RAND Corporation – citat de NY Times – evalueaza, cat se poate de pragmatic, mai multe scenarii al acestui conflict, calculand pentru prima data costurile estimative pentru acestea, dar si eventualele beneficii ale Pacii.

Presedintele Obama si liderii liberali americani au pus, recent, problema in termeni de securitate, sustinand ca Israelul nu poate supravietui ca stat evreiesc democratic fara a isi desavarsi planul de ocupare a teritoriilor palestiniene.

Dar ce spuneti de cifra de 173 miliarde de dolari ca stimulent pentru negocierea pacii?, se intreaba publicatia americana.

Cat de mult inseamna aceasta cifra aflam din noul raport al RAND Corporation in care se subliniaza cat de mult ar avea de castigat, in urmatorii zece ani, economiile Israelului si Palestinei, daca de maine Palestina ar fi independenta – desigur aceasta ar fi o evolutie ce ar necesita interventia divina. Oricum, aceasta s-ar traduce cu o crestere medie pe cap de locuitor a venitului cu 1.000 de dolari, ceea ce inseamna o crestere de 36% pentru fiecare palestinian din Cisiordania si Fasia Gaza, si de 2.200 de dolari, adica o crestere de 5%, pentru fiecare israelian.

Si daca nu este suficient, RAND a calculat costurile pentru alte patru variante de situatie, inclusiv o alta revolta violenta a palestinienilor, despre care se estimeaza ca ar reduce PIB-ul Cisiordaniei si Fasiei Gaza cu 46%, iar in Israel cu 10% sau altfel spus ar insemna cu 4.330 de dolari mai putin pentru fiecare israelian, si cu 1.130 de dolari pentru fiecare palestinian.

„Ideea este sa demonstram ca in joc sunt bani”, afirma Charles P. Ries, vicepresedintele RAND, unul dintre cei care au condus cercetarea. „Este vorba despre castiguri foarte mari, iar oamenii nu realizeaza cat de mari sunt de fapt”.

Corporatia RAND, a caror analize politice sunt sustinute, adesea, de argumente economice, este cea care a cunatificat in bani conflictul, pentru prima data, punandu-i un pret. Centrul Adva din Israel a publicat, recent, propriul raport despre „povara auto-impusa economic” de statul israelian, luand act de ratingul de tara relativ scazut.

Stav Shaffir, un membru de stanga al Parlamentului, a petrecut ultimii doi ani documentandu-se privitor la cheltuielile guvernului cu coloniile israeliene din Cisiordania. Altii, insa, au aratat cu degetul catre Israel, mai exact catre bugetul alocat armatei, al carui procent din PIB este aproape dublu fata de bugetul armatei alocat de Statele Unite.

Secretarul de stat John Kerry si-a format o echipa puternica, care a intocmit un plan de crestere economica in valoare de 4 miliarde de dolari, dincolo de initiativa sa de pace, care a esuat anul trecut.

Proiectul Rand de 228 de pagini, realizat pentru doi ani si in valoare de 2 milioane de dolari, se concentreaza pe astfel de „oportunitati de costuri” a status quo-ului fata de cresterea comertului si turismului, de exemplu, in eventualitatea existentei a doua state independente, in viitor.

De fapt, cercetatorii au fost surprinzator de conservatori si au estimat ca nu se va produce „nicio schimbare” in cheltuielile de securitate – lucru putin probabil in cazul ca se va ajunge la pace. De asemenea, ei nu s-au asteptat la o reducere a ajutorului Statelor Unite catre Israel, ajutor calculat in raport la 118 miliarde de dolari, de la Al Doilea Razboi Mondial incoace, fara a fi incluse programele strict-secrete (nu exista nicio comparatie financiara cu ajutorul catre Palestina, insa intrebat de ziaristi, un economist de la RAND, a raspuns ca s-ar situa la sub 10 miliarde de dolari).

Raportul detaliaza ipoteze pentru eventuale 5 situatii, oferind posibilitatea realizarii unor calcule online, inclusiv pentru o retragere israeliana din unele asezari sau proteste palestiniene non-violente, cum ar fi boicotul sau sanctiuni, permitand utilizatorilor sa faca propriul scenariu.

Sa nu uitam, totusi, ca vorbim despre un conflict care a sfidat, de-a lungul timpului, principiul ca oamenii actioneaza in interesul lor financiar. „Este o greseala sa credem ca situatia poate fi tratata ca pe o ecuatie matematica pe care, dupa ce am rezolvat-o, o punem imediat in practica”, precizeaza Manuel Trachtenberg, un renumit economist israelian, ales de curand in Parlament. El a sustinut, totodata, ca nu a participat la realizarea cercetarii RAND.

„Banii sunt infinit divizibili, poti avea solutii sau oferte ce pot fi rezolvate mai mult sau mai putin”, a subliniat Trachtenberg. „Cand vine vorba de drepturi, situatia este mult mai dura, pentru ca atunci cand suma este zero, nu exista niciun compromis”.

Samir Abdullah de la Centrul de Politici Economice din Palestina a numit studiul RAND „un exercitiu academic realizat cu intentii bune”, dar beneficiile solutiei a doua state independente reprezinta „o chestiune pe care fiecare o cunoaste„.

Abdullah, unul dintre cei 20 de oameni invitati de RAND, anul trecut, sa ia parte la un workshop in Atena, spune ca intrebarea critica este care ar fi „consecintele uciderii solutiei existentei a doua state” si finalizarea, in schimb, cu existenta unei entitati binationale.

„Desigur, drumul catre aceasta situatie poate trece printr-un regim de apartheid, care va provoca ambelor parti mai multa suferinta si un mai mare declin economic si izolare”, a continuat Samir Abdullah. „Prin urmare, costul dupa toate acestea, costul pentru a face oamenii pregatiti pentru solutia unui singur stat, va fi urias„.

Charles P. Ries, de la RAND, afirma ca solutia unui singur stat ar cere „o abordare complet diferita”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.