STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Politica Monetara & Inflatia, Banci & BNR

BNR reduce dobânda-cheie la 3,0% si RMO la lei la 10%; Isărescu: Vom analiza cu mare atenţie altă reducere a dobânzii

Viitorul Consiliu de Administraţie al BNR va analiza cu foarte mare atenţie orice viitoare reducere a dobânzii, având în vedere traiectoria incertă a inflaţiei pe termen lung, dar va continua reducerea treptată a rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, fără să afecteze rezerva valutară, transmite Mediafax.

Mugur Isarescu„Pentru că nu suntem siguri pe menţinerea inflaţiei la niveluri reduse a la longue, cred că viitorul CA, dacă va lua decizii de reducere de dobândă, le va lua cu foarte mare atenţie”, a spus Isărescu la conferinţa de prezentare a deciziilor de politică monetară adoptate marţi de banca centrală.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis marţi în şedinţa de politică monetară să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, de la 12% la 10%, menţinând RMO la valută la 16%.

Isărescu afirmă că nu vede vreun risc de a inversa trendul în următoarele 12 luni şi de a majora dobânda, dar nu poate exclude un astfel de scenariu. El a arătat că reducerea rezervelor minime obligatorii în valută se va realiza fără a afecta nivelul rezervelor în valută la BNR, ceea ce sugerează că banca centrală va continua cumpărările de valută din piaţă, pentru a compensa sumele eliberate către bănci.

Această declaraţie reprezintă şi o indicaţie pentru cursul de schimb, întrucât în ultimele luni BNR a contracarat aprecierea monedei naţionale sau chiar a acţionat în sensul deprecierii tocmai prin cumpărări de valută de pe piaţă.

Pe de altă parte, Isărescu a mai explicat că reducerea dobânzii a fost motivată şi de deciziile BCE, întrucât a păstra un ecart disproporţionat între dobânzile interne şi cele din regiune prezintă riscuri.

„Vedem cum inflaţia scăzută ne afectează pozitiv. Nu suntem în pericol de deflaţie, probabil că în septembrie, pe fondul reducerii preţurilor din septembrie anul trecut, din scădere TVA la pâine, rata inflaţiei va reveni peste 1%, dar suntem mult sub traiectoria noastră”, a completat Isărescu.

El a arătat că situaţia de la nivel european, „aşa complicată cum este”, pare să determine o inflaţie mai scăzută în România. Oficialul BNR a adăugat că embargoul pus de Rusia pentru produsele alimentare a determinat scăderi ale preţurilor volatile, cauzate nu doar de intrări din alimente ieftine din UE, ci şi din Republica Moldova.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.