STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, Servicii & Comert & Logistica, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Iranul semnează proiecte de 40 mld. dolari cu Rusia şi vrea să vândă petrol către Rosneft

Iranul şi Rusia au iniţiat contracte în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari în vederea construirii unor centrale nucleare, căi ferate, dar şi alte proiecte, anunţă un consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty online.

petrolAli Akbar Velayati a declarat joi, la finalul unei vizite la Moscova, că a discutat despre unele proiecte cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Mediafax.

Teheranul este intereat să obţină de la Moscova împrumuturi în vederea finanţării unor proiecte în domeniul căilor ferate şi energiei nucleare, a precizat el.

Un pachet de proiecte a fost semnat în ultimele luni şi este „pregătit să fie implementat”, a declarat Velayati.

Iranul discută de asemenea despre achiziţii suplimentare de armament din Rusia şi despre vânzarea de petrol către cea mai mare companie rusească de stat, gigantul Rosneft, a spus consilierul liderului suprem iranian.

„Există o voinţă a părţii iraniene de a livra zilnic companiei (Rosneft) volume corespunzătoare de petrol”, a spus el, adăugând că asemenea vânzări „ar putea deveni o sursă suplimentară de finanţare” a unor proiecte comune.

În pofida acestor planuri, surse comerciale au declarat pentru Reuters că Litasco, filiala comercială a companiei private Lukoil, pare să devină primul cumpărător din Europa de petrol iranian, după ridicarea sancţiunilor impuse Republicii islamice în dosarul nuclear.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.