STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura

Iranul, marele câștigător al acordului OPEC de plafonare a producției de petrol

222150-iran-oilIranul, care tocmai a făcut concesii semnificative cu rivalul Arabia Saudită în cadrul întâlnirii OPEC din Algeria, va accelera procesul de refacere a industriei petroliere pritr-un nou model de investiții, potrivit Bloomberg, informează Mediafax.

National Iranian Oil va finaliza o afacere de 2,5 miliarde de dolari cu un grup local de companii, potrivit ministerului energiei. Noul tip de contract, menit să răsplătească mai bine investiția în petrol și gaze naturale, este văzut de ministrul Bijan Namdar Zanganeh drept crcuial în creșterea potențialului pe termen lung al exporturilor.

Deși ar mai putea dura câțiva ani pentru ca noile investiții să fie fructificate, semnarea noilor contracte de investiții reprezintă vești bune pentru Iran, care a reușit să securizeze dreptul Iranului de a pompa mai mult petrol, după întâlnirea țărilor OPEC de săptămâna trecută din Algeria, chiar dacă Arabia Saudită și țările arabe din Golf au decis să plafoneze producția.

Guvernul iranian a spus că producția ar trebui să revină la nivelul de dinainte de sancțiunile internaționale impuse Iranului.

„Iranienii simt că au ratat o petrecere majoră din cauza sancțiunilor. Acestea practic au tăiat o bună parte din producție când prețurile erau extrem de ridicate. Acum însă, Iranul nu trebuie să mai reducă producția, și va obține un preț mai ridicat pentru petrol”, a spus Francisco Blanch de la Bank of America Merrill Lynch.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.