STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL

Iranul a acreditat 29 de mari companii petroliere care pot licita pentru noi proiecte comune. BP și americanii nu au intrat în joc

Autor: Adrian N Ionescu– Cursdeguvernare.ro

Iranul a ales 29 de companii care pot participa la licitațiile pentru proiecte de petrol și gaze, utilizând un nou model de contract, mai puțin restrictiv (Iran Petroleum Contract – IPC), a anunțat site-ul de știri Shana, luni 2 ianuarie, citat de Euractiv.com.

Lista firmelor de precalificate include mari companii europene precum Shell, Total, ENI, Gazprom și Lukoil, Petronas din Malaezia, precum și alte companii din China, Austria, Japonia și alte țări. Companiile americane nu figurează în lista menționată de Euractiv.com 

BP a renunțat la licitație din cauza preocupărilor privind eventualitatea recrudescenței tensiunilor dintre SUA și Iran, după ce președintele ales Donald Trump își va fi ocupat biroul de la Casa Albă în 20 ianuarie.

Donald Trump a declarat că va renunța la acordul dintre Iran și puterile mondiale, care ridica sancțiunile impuse de acestea din cauza proiectelor nucleare ale Teheranului.

Pe de altă parte, o echipă a Comisiei Europene va efectua o primă „misiune de evaluare tehnică”, în luna februarie, pentru a explora relațiile energetice cu Iranul, ca urmare a ridicării sancțiunilor internaționale, a declarat, duminică, Miguel Arias Cañete, comisarul european pentru climă și energie.

Noul standard IPC al contractelor Iranului cu companiile petroliere este mai flexibil şi ia în considerare fluctuațiile prețurilor petrolului și a riscurilor legate de investiții, potrivit declaraţiei unui oficial iranian, citat de Reuters şi Euractiv.

Aplicarea modelului IPC a fost amânată de mai multe ori din cauza opoziției rivalilor extremiști ai președintelui Hassan Rohani, spune Euractiv.com. Modelul pune capăt unui sistem de tip buy-back vechi de mai bine de 20 de ani, prin care Iranul nu a permis firmelor străine să-și constituie rezerve sau să preia participații în companii iraniene.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.