STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Balanta de Plati & Politica Valutara

Ionut Dumitru: „Avem nevoie, intr-o perioada foarte scurta de timp, de crestere economica foarte inalta”

Ionut DumitruTinta adoptarii euro de catre Romania in 2019 este „ambitioasa” si este nevoie de un plan coerent pentru acest obiectiv, sustin unii analisti, in timp ce altii vorbesc despre adoptarea euro in termeni de „mai devreme sau mai tarziu”. Toti analistii sunt de acord in privinta nevoii existentei unei convergente reale, fara de care nu pot fi atinse obiectivele economice.

„Evident ca 2019, obiectivul declarat de adoptare a euro, pare foarte ambitios”, insa „fata de aceasta ambitie trebuie sa avem si un plan coerent, pentru a putea asigura convergenta reala”, a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari, gazduita de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Acesta explica ca „ne trebuie o foaie de parcurs, sa vedem ce avem de facut”, in conditiile in care „convergenta reala este foarte problematica”. Dumitru precizeaza ca Romania este „in zona de 50% la convergenta reala si de aceea „avem nevoie, intr-o perioada foarte scurta de timp, de crestere economica foarte inalta”. „Avem autostrazi multe in România, dar desenate pe hartie. Trebuie sa le avem in realitate”, a aratat Ionut Dumitru.

Economistul-sef al BRD, Florian Libocor, a subliniat faptul ca, avand in vedere colectarea la buget scazuta, aderarea la zona euro ramane o discutie de „mai devreme sau mai tarziu”. „Cu o colectare la un nivel intre 30-32%, cred ca o aderare la zona euro pune problema daca aceasta sa fie mai devreme sau mai tarziu”, este de parere Libocor.

Romania are incasarile cele mai mici in comparatie cu media europeana pe partea de venituri bugetare, cu un nivel de colectare cuprins intre 27% si 29% din PIB, potrivit lui Ionut Dumitru.

„(…)Nu am colectat mai mult de nivelul de 27-29% din PIB, indiferent de conjunctura economica. Pe cotele de impozite vedem un sistem de impozitare foarte dezechilibrat, din motive demografice, din cauza disproportiei dintre forta de munca si numarul mare al celor cuprinsi in sistemul de asistenta sociala. Romania are un deficit la sistemul de pensii care in momentul de fata se apropie la 3% din PIB. Ca sa putem echilibra situatia, pensiile ar trebui sa fie cam la 60% din cat sunt ele acum”, sustine Ionut Dumitru.

Si cota de TVA este o problema pentru mediul economic, „fiind una foarte inalta”, iar reducerea TVA la paine nu a avut rezultatele asteptate, a adaugat presedintele Consiliului Fiscal.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.