STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, P.I.B. & STATISTICI

Ionut Dumitru: 2016 ar putea fi un varf de crestere economica

Ionut DumitruCresterea economica de 4%, prognozata pentru 2016, ar putea reprezenta un varf, urmand sa se atenueze in 2017, probabil spre 3,5%, in conditiile in care lipsesc investitiile, in special cele publice, sustine Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, care considera, totodata, ca o crestere bazata doar pe consum nu este sustenabila pe termen lung.

„Ne asteptam la o crestere economica de 3,7% anul acesta, iar anul viitor la 4%. Consider ca anul viitor e un an deosebit. Avem o manifestare destul de puternica a stimulilor fiscali, partea de reducere de TVA va avea apogeul anul viitor, cu scaderea cotei generale de la 24% la 20%”, a afirmat Dumitru, in cadrul unei conferinte.

Economistul nu vede o crestere de 4% care sa se repete si in urmatorii ani, daca nu se realizeaza investitii, care in prezent sunt destul de slabe, si nu se imbunatateste potentialul de crestere economica.

„Comisia Nationala de Prognoza, de exemplu, vede o crestere economica care se duce spre 5% anii viitori si o crestere a PIB-ului potential de peste 4% la un moment dat. Mie mi se pare un lucru foarte putin plauzibil, pentru ca nu am avut investitii. Nu s-a vazut o tara in lumea asta care sa creasca a la long doar prin consum”, afirma Dumitru.

Acesta este de parere ca in lipsa investitiilor, in special a celor publice, 2016 ar putea reprezenta un varf al cresterii economice, urmand ca in 2017 sa aiba loc o atenuare, probabil spre 3,5%.

„Mesajul este ca 4% crestere economica este deja prea mult pentru contextul economic in care ne aflam in momentul de fata”, a punctat Ionut Dumitru.

Presedintele CF mai spune ca noul guvern, cu mandat de un an, ar trebui sa se concentreze pe doar cateva proiecte clare, in special pe imbunatatirea colectarii taxelor, prin accelerarea programului cu Banca Mondiala, o mai mare transparenta si eficienta in cheltuirea banilor publici.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.