STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR, M&A & VentureCapital & Private Equity

Ion Ţiriac vinde participaţia de 45% din UniCredit Ţiriac Bank către grupul italian UniCredit

Omul de afaceri Ion Ţiriac a decis să vândă participaţia de 45,059% din titlurile UniCredit Ţiriac Bank către grupul italian UniCredit, acţionar majoritar al băncii, în cadrul opţiunii de exit convenite între acţionari, au declarat surse bancare, conform Mediafax.

Aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie din sistemul bancar românesc după criză.

unicredit_tiriac_bankIon Ţiriac deţine acţiuni la UniCredit Ţiriac Bank prin intermediul companiilor Redrum International Investments B.V. – 24,8310361% din capitalul social şi Vesanio Trading Limited – 20,2286933% din capitalul social.

Publicaţia italiană Messaggero scrie că grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Ţiriac, urmând ca semnarea să aibă loc într-o săptămână, iar perfectarea tranzacţiei să aibă loc până la Crăciun. Pentru participaţia deţinută de Ion Ţiriac, UniCredit va plăti 700 milioane de euro, parţial în numerar.

Contactat, omul de afaceri Ion Ţiriac nu a dorit să comenteze aceste informaţii. De asemenea, Andrea Morawski, de la UniCredit Media Relations, din Italia, a declarat: „Nu avem de comentat pe acest subiect, având în vedere că nu obişnuim să comentăm zvonuri de presă sau din piaţă”.

Ţiriac putea să exercite anual opţiunea de exit convenită cu UniCredit, atunci când grupul italian a preluat operaţiunile Bank Austria, care deţinea HVB Romania SA. UniCredit Ţiriac Bank a apărut prin fuziunea UniCredit România, HVB Bank România şi Banca Ţiriac, proces care s-a finalizat în 2007.

Conform raportului anual pe 2012 al grupului italian UniCredit, potrivit standardelor IFRS, UniCredit Bank Austria, divizia internaţională prin care grupul italian UniCredit controlează majoritatea afacerilor pe care le are în regiune, raportează o deţinere de 95,56% la UniCredit Ţiriac Bank, deşi dreptul de vot era de 50,6%. UniCredit a introdus menţiunea privind deţinerea de 95,5% întrucât era obligată să cumpere pachetul lui Ion Ţiriac atunci când omul de afaceri ar fi dorit să exercite această opţiune.

La sfârşitul lui 2013, UniCredit Ţiriac se afla pe poziţia a patra în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de circa 7%, după BCR, BRD şi Banca Transilvania.

Instituţia a funcţionat sub denumirea Banca Comercială Ion Ţiriac din 1991 până la 31 august 2006, când a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank Romania SA – banca absorbită, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comerciala HVB Ţiriac SA, până la 1 iunie 2007 când a fuzionat prin absorbţie cu UniCredit Romania SA – banca absorbită, din care a rezultat UniCredit Ţiriac.

După ieşirea omului de afaceri din acţionariatul băncii grupul italian va analiza dacă va mai păstra, cel puţin pentru o perioadă, denumirea UniCredit Ţiriac Bank.

Ion Ţiriac este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la peste 800 de milioane de euro. Omul de afaceri controlează un grup de firme specializat în mai multe domenii, precum auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.

Profitul net individual al UniCredit Ţiriac a scăzut anul trecut cu 57%, la 75,1 milioane lei, rezultatul fiind cu 138 de milioane lei sub câştigul raportat la nouă luni, în condiţiile în care provizioanele la nivelul grupului au urcat în ultimul trimestru cu 312 milioane lei, la 744 milioane lei.

În conformitate cu situaţiile financiare individuale întocmite de UniCredit Ţiriac, banca a înregistrat la 31 decembrie venituri operaţionale totale de 1,384 miliarde lei (313,2 milioane euro), în creştere cu 10,8% faţă de perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al bănci.

Profitul net consolidat al UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing a crescut cu 18% în primul trimestru al acestui an, la 72,1 milioane de lei (16,0 milioane de euro), a anunţat banca. Veniturile operaţionale au atins 375 milioane de lei, cu 0,5% mai mult faţă de primul trimestru al anului trecut.

Banca se situează cu mult peste limitele impuse de Basel III, atât în ceea ce priveşte rata adecvării capitalului (14,12%), cât şi rata fondurilor proprii de nivel I de bază (13,5% versus 4,5% nivelul reglementat).

Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.