STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica, Piata de Capital - BVB

Invitație la realism în politica energetică: Fondul Proprietatea cere statului să renunțe la construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Fondul Proprietatea solicită Guvernului să renunţe la proiectul de construcţie al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, pe motiv că nu poate fi finanțat, în timp ce Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, consideră că nu există niciun motiv pentru ca el să fie sistat.

cernavodaFondul Proprietatea a solicitat Guvernului să renunţe la proiectul de construcţie al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, deoarece consideră că proiectul nu poate fi finanţat, chiar şi în eventualitatea în care ar fi profitabil. Nuclearelectrica are o capitalizare de circa 600 de milioane de euro, în timp ce valoarea proiectului, de 6,5 miliarde de euro, este de zece ori mai mare.

Daniela Lulache a declarat că nu există niciun motiv pentru ca proiectele reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă să fie sistat, eforturile Nuclearelectrica şi EnergoNuclear fiind direcţionate pentru identificarea unui potenţial investitor majoritar care să susţină proiectul.

Lulache a precizat că Nuclearelectrica va participa în proiect cu activele existente, capitalizarea SNN neavând, astfel, relevanţă. De asemenea, directorul general consideră că utilizarea unor active existente care în prezent nu generează valoare va fi în beneficiul acţionarilor SNN.

Până acum, mai mulți parteneri ai statului român au renunțat la realizarea proiectului. În anul 2010, grupurile CEZ, GdF SUEZ, RWE şi Iberdrola, iar în decembrie 2013 Enel şi ArcelorMittal. Statul negociază în prezent cu China General Nuclear Power Corp.

În prezent, Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcţiune, cu o capacitate instalată cumulată de 1.400 MW, cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Statul deţine 81,2% din acţiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controlează 9,7%. Nuclearelectrica s-a listat în luna septembrie a anului trecut pe Bursa de Valori Bucureşti.

Recomandare EconomicZoom: Citiți și articolul Producatorii de energie: Cine este profitabil si cine nu?  în care este menționat faptul că a construi în continuare celelalte două reactoare ar putea avea implicații de ieșire a altor producători de tip termo din piață.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.