STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Start-Up & Angels, M&A & VentureCapital & Private Equity

Investitorii in start-up-urile de top pariaza pe crestere, nu o asteapta

In ultimii ani, in centrul atentiei investitiilor in start-up-uri erau in mare masura cei care turnau bani intr-o companie care era deja de ceva timp pe crestere. Se pare insa ca lumina reflectoarelor a fost directionata gresit pana acum, scrie The New York Times.

Startups_PhotoIn timp ce unii investitori arunca sume gigantice in start-up-uri mai mature, cum ar fi Uber si Airbnb la evaluari extrem de ridicate, investitorii in capital de risc sunt cei care identifica o companie promitatoare la inceput de drum si pariaza pe cresterea sa, care de multe ori intrecere asteptarile.

Cunoscuti sub denumirea de early-stage investors (traducere: investitori in stadiu incipient), ei domina topul celor mai mari 20 de investitori in capital de risc la nivel mondial, care a fost recent creat de firma de cercetare CB Insights. Aproximativ trei sferturi din acest top 20 sunt investitori care au pus bani in start-up-uri in timpul primei lor runde de finantare. Putini investitori din aceasta lista fac investitii intr-o etapa ulterioara din viata unei companii.

CB Insights a generat acest top folosind criterii precum cat de mare este randamentul pe care un investitor a fost capabil sa-l atinga atunci cand investitiile sale au fost listate sau au fost cumparate. CB Insights s-a concentrat asupra performantei investitorilor incepand cu anul 2008.

Top 20 il include pe Peter Fenton de la Benchmark, care a investit in Twitter cand compania de social media avea doar 25 de angajati. Lista ii include, de asemenea, pe Jim Goetz de la Sequoia Capital, unul dintre putinii care au investit in serviciul de mesagerie WhatsApp inainte de a fi achizitionat de Facebook, si pe Jenny Lee de la GGV Capital, care a fost printre primii investitori ai 21Vianet, un furnizor chinez de servicii de centre de date.

Ideea ca early-stage investors pot genera randamente mult mai mari, este de mult timp un principiu de baza in capitalul de risc: Investeste la inceput pentru o miza mai mare intr-o companie, cu oportunitatea de a beneficia de randamente mai mari mai tarziu; asa functioneaza acest rationament.

De la bula speculativa dot-com de la sfarsitul anilor 1990, intre doua treimi si trei sferturi din randamentele din industrie au fost generate de investitiile in stadiul incipient al companiilor, potrivit Cambridge Associates, o firma de cercetare care a studiat rapoartele financiare trimestriale ale zeci de firme cu capital de risc.

Dar valoarea de a investi intr-o companie atunci cand acesta este inca in formare a fost oarecum ascunsa in ultimii ani, pe masura ce mult iinvestitori precum fondurile mutuale, fondurile speculative si fondurile suverane de investitii s-au axat pe companii de tip tech, de multe ori atunci cand acesteasi-au dovedit deja potentialul de crestere.

Cand Uber a obtinut finantare in jurul valorii de 2,1 miliarde de dolari in decembrie, spre exemplu, unul dintre investitorii sai a fost Tiger Global Management, o firma de investitii din New York, cu o componenta de fond de hedging.

Cu toate acestea, exista un risc mai mare de a investi mai devreme in ciclul de viata al unei companii, deoarece start-up-urile care nu si-au dovedit potentialul pot esua cu usurinta.

„Sunt atat de multe necunoscute, de la cum va arata activitatea de baza pana la cum va arata echipa”, a declarat Danny Rimer, de la Index Ventures. El este, de asemenea, in top 20, in parte din cauza unui pariu pe King Digital Entertainment, producatorul jocului Candy Crush care a fost listat la bursa inainte de a fi achizitionat de Activision Blizzard (dl. Rimer investeste in mod normal in companii mature).

Investitia in companii tinere s-a schimbat in ultimii ani. Investitiile in capital de risc cu randamente de top, in orice an analizat, erau odinioara dominate doar de o mana de nume faimoase de investitori in stadiul incipient al companiilor. Acest lucru s-a schimbat: de-a lungul ultimului deceniu, noile firme de capital de risc au contribuit la o crestere a ponderii celor mai bune investitii, potrivit Cambridge Associates.

Din 2000 pana in 2012, 70 de firme de capital de risc au fost fiecare implicate in cel putin una dintre cele 10 afaceri care au creat cea mai mare valoare pentru investitori. Inainte de anul 2000, doar 25 de firme au investit in cel putin una din cele 10 afaceri de top, potrivit Cambridge Associates.

Rimer a spus ca nu exista „nici o indoiala” ca „tot mai multi oameni investesc in companii la inceput de drum decat, sa zicem, acum 10 ani.”

Noii jucatori au avut succes partial pentru ca ei au fost dispusi sainvesteasca in companii din afara Silicon Valley, in special in China, unde povestile de succes ale startup-urilor au fost abundente pe parcursul ultimului deceniu, a subliniat Cambridge Associates intr-un raport din toamna trecuta.

„Piata tech s-a extins masiv, iar industria tech este acum mult mai accesibila in intreaga lume”, a declarat Theresa Hajer, managing director la Cambridge Associates.

Pe masura ce tot mai multe firme de risc au pus mana pe bucati din cele mai bune afaceri de top, din ce in ce mai multe au luat, de asemenea, „bucati din randament”, ceea ce a dus la scaderea castigurilor globale pentru industria de capital de risc. Inainte de bula dot-com, la inceputul anilor 2000, randamentele uriase de 25 de ori valoarea investitiei initiale erau standardul pentru investitiile de top. De atunci, acest lucru s-a intamplat mult mai rar, potrivit datelor Cambridge Associates.

Pentru fundatii, fundatii caritabile si fonduri de pensii, care au investit miliarde in fondurile de capital de risc, gasirea unui investitor bun in stadiul incipient al companiilor ramane o provocare. Scott C. Malpass, chief investment officer la Universitatea din Notre Dame, a declarat ca ar putea numara pe degetele de la doua maini numarul de investitori in capital de risc care ar putea identifica cu succes care dintre start-up-urile tinere ar ajunge la tranzitia catre o companie de lunga durata.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.