STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Balanta de Plati & Politica Valutara, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Investitiile straine directe urmaresc trendul economiei si cresc cu 18% la cinci luni

investitii straine 1Investitiile straine directe au fost, in primele cinci luni din an, de aproape 1,3 mld. euro, in crestere cu 18% fata de perioada similara a anului trecut, ritm in care au sanse sa depaseasca, la sfarsitul anului, 3 miliarde de euro, nivel nemaiatins de cinci ani, potrivit ZF.

Investitiile straine directe, al caror sold era la finele lui 2013 de 60 miliarde de euro, s-au prabusit de la un varf de 9,5 miliarde de euro in 2008, pana la 1,8 miliarde de euro in 2011. Insa, in ultimii cinci ani, acestea nu au mai depasit 3 miliarde de euro.

Pe fondul unei performante mai bune a economiei si al avansului cererii pe piata interna, analistii se asteapta ca investitiile straine directe sa creasca in acest an.

Consumul a crescut cu 4% la cinci luni, iar constructiile evolueaze pozitiv, cu o crestere de 10% in primele cinci luni, an/an. Productia industriala avanseaza de asemenea, chiar daca mai lent, cu un plus de 2,2% la cinci luni, an/an, in vreme ce investitiile in economie au fost in T1 cu 8,5% mai mari fata de perioada similara din 2014.

Cum cres­terea economica a fost in T1 de 4,3%, iar pe intreg anul se asteapta o crestere de aproximativ 4%, econo­mistii spera si la o majorare a volumului investitiilor straine care, in primele cinci luni au insumat 1,3 miliarde de euro, fata de un miliard de euro in primele cinci luni din 2014, potrivit datelor publicate recent de BNR.

Investitiile straine directe au scazut in 2014 cu 10,6% fata de 2013, la 2,4 miliarde de euro, fata de 2,7 miliarde de euro in 2013.

In primele cinci luni din acest an, din cele 1,3 miliarde de euro investitii straine, 650 milioane de euro au insemnat participatiile la capital (inclusiv profitul net estimat), iar restul au fost credite intragroup.

Cat priveste contul curent al balantei de plati, acesta a inregistrat un deficit de 312 milioane euro, in primele cinci luni, in scădere cu 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Deficitul balantei de bunuri s-a adancit de la 2 miliarde de euro la 2,1 miliarde de euro. Excedentul inregistrat la servicii a crescut de la 2,3 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro.

La sfarsitul lui mai, datoria externa pe termen lung a insumat 90,7 miliarde de euro, din care 71,4 miliarde de euro (78,7% din total datorie externa) a fost datorie pe termen lung si 19,3 miliarde de euro datorie pe termen scurt. Datoria pe termen lung a scazut din decembrie pana in mai cu 5,6%, iar cea pe termen scurt a crescut cu 4%. Datoria externa totala a scazut cu 3,5 miliarde de euro, intre decembrie 2014 si mai 2015.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.