STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Investiţiile străine directe nete în anul 2014 au atins 2,42 mld. euro

Investiţiile străine directe (ISD) nete în economia românească în 2014 au atins nivelul de 2,4 miliarde de euro, soldul final al ISD-urilor la 31 decembrie înregistrând valoarea de 60,1 miliarde de euro.

InvestorsPageDin totalul ISD-urilor, 43,2 miliarde de euro (71,8%) reprezintă aport la capitalurile proprii, inclusiv profitul reinvestit, iar 16,9 miliarde de euro (28,2%) credit net primit de la investitorii străini, relevă o cercetare statistică realizată de BNR în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică care determină fluxul şi soldul investiţiilor străine directe anul trecut.

  • Repartizarea soldului  investiţiilor străine directe pe principalele activităţi economice

Potrivit datelor publicate ieri de BNR, industria a atras cele mai multe investiţii străine directe, 29,3 mld. euro (48,7% din totalul ISD-urilor). Industria prelu­cră­toare a atras 32% din ISD-uri, însemnând 19,2 mld. euro.

Intermedierile financiare sunt pe poziţia a doua a podiumului în privinţa atragerii de investiţii străine, cu 13% din total (7,8 mld. euro), comerţul cu amănuntul şi cu ridicata este pe poziţia a treia – 11,7%, însemnând 7 mld. euro, în vreme ce spre construcţii şi tranzacţii imo­biliare s-au îndreptat 9,8% din ISD-uri (însemnând 5,9 mld. euro), iar spre tehnologia informaţiei şi comunicaţii 6,0% din banii străinilor – 3,6 mld. euro.

Imobilizările corporale şi necorporale din întreprinderile ISD, cu un sold la finele lui 2014 de 30,8 miliarde de euro, au reprezentat 51,3% din soldul total al ISD, ceea ce conduce la un grad semnificativ de stabilitate al investiţiei străine directe, potrivit studiului BNR.

  • Repartizarea soldului  investiţiilor străine directe pe regiuni de dezvoltare

 

Din punct de vedere teritorial ISD-urile se orientează cu precădere spre regiunea Bucureşti – Ilfov, care a primit 59,2% din totalul investiţiilor (35,6 miliarde de euro).

La mare distanţă se situează regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), cu 9,7% (5,8 mld. euro) investiţii străine atrase, urmată de regiunea Vest (Arad, Caraş, Hunedoara, Timiş), cu 7% (4,6 mld. euro) investiţii străine atrase.

La polul opus se află regiunile cele mai sărace ale României, Sud-Vest şi Nord-Est care au atras 1,9 miliarde de euro, respectiv 1,6 miliarde de euro din totalul investiţiilor străine. O observaţie trebuie făcută: ISD-urile sunt localizate teritorial după adresa sediului social al companiilor, ceea ce nu corespunde totdeauna cu locul de desfăşurare a activităţii economice.

  • Repartizarea sodului  investiţiilor străine directe pe ţări de origine

În ceea ce priveşte ISD-urile în funcţie de ţara de rezidenţă, Olanda rămâne pe primul loc în topul investitorilor străini, cu 23,6% din totalul soldului, urmată de Austria (16,1 %), Germania (12,4%), Cipru (7,1%) şi Franţa (6,8%).

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.