Investiţiile străine directe (ISD) nete în economia românească în 2014 au atins nivelul de 2,4 miliarde de euro, soldul final al ISD-urilor la 31 decembrie înregistrând valoarea de 60,1 miliarde de euro.
Din totalul ISD-urilor, 43,2 miliarde de euro (71,8%) reprezintă aport la capitalurile proprii, inclusiv profitul reinvestit, iar 16,9 miliarde de euro (28,2%) credit net primit de la investitorii străini, relevă o cercetare statistică realizată de BNR în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică care determină fluxul şi soldul investiţiilor străine directe anul trecut.
- Repartizarea soldului investiţiilor străine directe pe principalele activităţi economice
Potrivit datelor publicate ieri de BNR, industria a atras cele mai multe investiţii străine directe, 29,3 mld. euro (48,7% din totalul ISD-urilor). Industria prelucrătoare a atras 32% din ISD-uri, însemnând 19,2 mld. euro.
Intermedierile financiare sunt pe poziţia a doua a podiumului în privinţa atragerii de investiţii străine, cu 13% din total (7,8 mld. euro), comerţul cu amănuntul şi cu ridicata este pe poziţia a treia – 11,7%, însemnând 7 mld. euro, în vreme ce spre construcţii şi tranzacţii imobiliare s-au îndreptat 9,8% din ISD-uri (însemnând 5,9 mld. euro), iar spre tehnologia informaţiei şi comunicaţii 6,0% din banii străinilor – 3,6 mld. euro.
Imobilizările corporale şi necorporale din întreprinderile ISD, cu un sold la finele lui 2014 de 30,8 miliarde de euro, au reprezentat 51,3% din soldul total al ISD, ceea ce conduce la un grad semnificativ de stabilitate al investiţiei străine directe, potrivit studiului BNR.
- Repartizarea soldului investiţiilor străine directe pe regiuni de dezvoltare
Din punct de vedere teritorial ISD-urile se orientează cu precădere spre regiunea Bucureşti – Ilfov, care a primit 59,2% din totalul investiţiilor (35,6 miliarde de euro).
La mare distanţă se situează regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), cu 9,7% (5,8 mld. euro) investiţii străine atrase, urmată de regiunea Vest (Arad, Caraş, Hunedoara, Timiş), cu 7% (4,6 mld. euro) investiţii străine atrase.
La polul opus se află regiunile cele mai sărace ale României, Sud-Vest şi Nord-Est care au atras 1,9 miliarde de euro, respectiv 1,6 miliarde de euro din totalul investiţiilor străine. O observaţie trebuie făcută: ISD-urile sunt localizate teritorial după adresa sediului social al companiilor, ceea ce nu corespunde totdeauna cu locul de desfăşurare a activităţii economice.
- Repartizarea sodului investiţiilor străine directe pe ţări de origine
În ceea ce priveşte ISD-urile în funcţie de ţara de rezidenţă, Olanda rămâne pe primul loc în topul investitorilor străini, cu 23,6% din totalul soldului, urmată de Austria (16,1 %), Germania (12,4%), Cipru (7,1%) şi Franţa (6,8%).