STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Treasury-Bonds & Bills, Piata de Capital - BVB

Investițiile nerezidenților în titlurile de stat au ajuns la 7 mld. euro în primele cinci luni din 2013

Portofoliile nerezidenților pe piața titlurilor de stat au crescut în primele cinci luni ale acestui an la 7 miliarde de euro. Includerea obligațiunilor suverane românești în indici vizibili prin care Barclays și JP Morgan au ajuns să monitorizeze piețele emergente în monedă locală, a încurajat investitorii să aloce fonduri pentru plasamente pe titluri în lei.

sursa: stirileprotv.ro
Sursa: stirileprotv.ro

Ponderea obligațiunilor de stat benchmark pe 10 ani a ajuns la aproximativ 8%, în timp ce bondurile pe  cinci ani au ajuns să reprezinte circa 22% din portofoliul total de titluri de stat emise pe piața internă.

Scadența emisiunilor trimestriale de obligațiuni de stat  s-a menținut la 15 ani și se apropie ca și procent aproape de 1% din portofoliu.

Scăderea dobânzii cu jumătate de punct procentual a animat piața, astfel încât bondurile românești în lei au fost pentru a doua zi la rând cele mai lichide și tranzacționate din regiune.

În prezent băncile dețin aproape 59% din totalul titlurilor de stat, în timp ce deținerile străinilor se apropie de 30%. Depășirea pragului de 35% al deținerilor de titluri de stat de către nerezidenți ar putea deveni periculoasă din cauza schimbărilor din piața românească.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.