STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR, Finantari UE & Granturi

Investiţiile BERD în România au crescut cu 16,5%, în 2014

Investiţiile BERD în România au crescut anul trecut cu 16,5%, la 592 milioane de euro, chiar dacă numărul proiectelor finanţate a scăzut de la 32 la 26, în timp ce finanţarea totală acordată de instituţia financiară în statele unde desfăşoară operaţiuni a urcat cu 4,7%, la 8,9 miliarde de euro, potrivit Mediafax.

1212201142_berd-banca-europeana-reconstructie-dezvoltare„Creşterea finanţărilor BERD la 8,9 miliarde de euro, de la 8,5 miliarde de euro în 2013 a avut loc în pofida declinului puternic al investiţiilor în Rusia, în urma informaţiilor din partea acţionarilor băncii, din luna iulie, că deocamdată nu mai au în vedere noi proiecte în această ţară”, a anunţat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

În consecinţă, BERD a putut să investească mai mult în alte ţări în care este prezentă. Pentru 2015, banca anticipează că cererea se va menţine la un nivel ridicat, investiţiile urmând să fie aproximativ la nivelul din 2014.

Turcia, unde BERD este activă de numai cinci ani, a devenit cel mai mare beneficiar al finanţării BERD. Investiţiile băncii au urcat anul trecut la 1,4 miliarde de euro, de la 920 milioane de euro în anul anterior.

Investiţiile au crescut şi în statele din Balcani, Caucaz şi estul Europei, unde BERD a relansat puternic activităţile din Ucraina, după ce noua administraţie a început programul de reforme economice. Autorităţile de la Kiev au semnat şi o iniţiativă anticorupţie, un pas major înainte pentru îmbunătăţirea climatului de investiţii.

Investiţiile BERD au crescut în 2014 în condiţiile în care economiile emergente continuă să sufere din cauza evenimentelor legate de Rusia şi Ucraina, stagnarea din zona euro şi turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale, din ultima parte a anului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.