STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Investigația privind prețurile record de pe piața energiei: Pierderi de 440 de milioane, produse de șapte-opt traderi. Vinovații își pierd licențele

Autor: Vladimir Ionescu – Cursdeguvernare.ro

Șapte-opt traderi de energie au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru pentru furnizorii de ultimă instanță și pentru operatorii de rețea, pierderi care vor fi recuperate în instanță, a declarat, potrivit Agerpres, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Toți acești furnizori vor primi amenzi “usturătoare”, iar trei sau patru dintre ei vor rămâne fără licență, a mai spus Havrileț.

Măsurile sunt dispuse după finalizarea investigației privind incidentul din ianuarie, când prețul energiei a crescut încontinuu pe piața spot și a ajuns la recordul istoric de peste 650 de lei pe MWh spre finalul lunii, dublu față de primele zile ale anului.

Atunci, mai mulți traderi au reziliat contractele pe care le aveau cu consumatorii, pentru a vinde energia pe piața spot, la prețuri mult mai mari.

Pe acest caz, ANRE a efectuat controale la 18 firme și a decis sancționarea a șapte-opt dintre ele:

“Este vorba de un grup de șapte-opt furnizori, aflați în diferite etape ale cercetării și penalizării, și vorbim de pierderi generalizate de 440 de milioane de lei care nu vor fi suportate de consumatori.
Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.