STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL, Start-Upuri

„Internet of Everything”, un concept de 19 trilioane de dolari

internet1Conceptul Internet of Everything (IoE) ar urma sa aduca in economia globala 19 trilioane de dolari, in urmatorul deceniu, prin intermediul startup-urilor din acest domeniu revolutionar.

IoE mizeaza pe conectarea dispozitivelor smart, a datelor, a proceselor de prelucrare a acestora si a persoanelor, dar si pe eliminarea interactiunii umane pentru gestionarea unor probleme din viata de zi cu zi, potrivit companiei IT Cisco. „Adevarata revolutie industriala incepe aici”, spune Phil Smith, directorul Cisco pentru Marea Britanie si Irlanda, pentru the Telegraph.

Potrivit datelor Cisco, in Marea Britanie, IoE ar urma sa genereze oportunitati de afaceri de 100 de miliarde de lire sterline, in urmatorii 10 ani.

Internetul invadeaza mai toate aspectele vietii cotidiene: de la un frigider inteligent capabil sa comande online rezerve de lapte, oua sau alte alimente cand stocurile se reduc, pana la sisteme autonome de monitorizare a sanatatii varstnicilor sau a speciilor aflate in pericol de extinctie.

Cisco estimeaza ca afacerile din sanatate ar avea de castigat aproximativ 48 de miliarde de lire sterline, prin adoptarea dispozitivelor IoE, cum ar fi bratarile sau ceasurile portabile cu functii de monitorizare a sanatatii: ritm cardiac, tensiune sau nivelul de oxigenare al corpului.

In prezent, peste 1,8 milioane de persoane din Marea Britanie sunt monitorizate in cadrul sistemului „telecare”, iar numarul acestora ar putea creste la 3 milioane, pana in 2017, conform estimarilor autoritatilor din Sanatate.

Trendul IoE merge mult mai departe, printre castigatori numarandu-se si comerciantii (37 miliarde lire sterline), companiile de transport (11 miliarde) si startup-urile din sectorul energetic (7 miliarde lire).

In prezent, aproximativ un miliard de dispozitive inteligente sunt folosite in toate lumea, iar expertii Cisco estimeaza ca aparatele smart din 2020 vor fi in numar de 50 de miliarde.

Oricum, este un domeniu cu potential imens, avand in vedere ca in prezent doar un procent din populatia lumii este conectata la tehnologia smart. „Afacerile start-up au sansa de a transforma radical industrii intregi, prin eliminarea ineficientei, coordonarea proceselor selective sau de productie si asigurarea unei experiente mai confortabile pentru pacienti, pasageri sau publicul larg”, potrivit unui raport al Cisco.

Compania de IT a identificat peste 200 de afaceri startup din Marea Britanie si Irlanda care exploreaza domeniul IoE, chiar daca sunt abia la inceput. Insa atractia IoE se resimte atat in randul start-up-urilor, cat si in cadrul companiilor mari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.