INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Integrare EUROPEANA

Vinurile din Republica Moldova, supuse embargo-ului de catre Rusia. Urmeaza si Belarus?

expozitie_vinuriDupa ce in cursul saptamanii trecute Rusia a instituit embargo privind importurile de vinuri din Republica Moldova, Belarus ia in calcul o masura similara, care ar afecta suplimentar potentialul de export de produse alimentare moldovenesti. Rusia prelua circa 40% din productia de vinuri si bauturi alcoolice a Republicii Moldova, aceasta interdictie de import putand fi interpretata drept santaj la adresa Republicii pentru a nu-si intari din ce in ce mai mult legaturile comerciale si economice cu Uniunea Europeana. Unii politicieni europeni si-au exprimat la Vilnius dezacordul privind modul de actiune al Rusiei, care aminteste de epoca sovietica.

In acest demers considerat nejustificat de Uniunea Europeana, Rusia are drept aliat Belarusul. Acesta a interzis pentru moment reexportarea vinurilor moldovenesti catre Federatia Rusa, masura care poate fi doar un pas intermediar catre interzicerea totala a intrarii acestor produse pe piata din Belarus.

Rusia, Belarus si Kazahstan au constituit un spatiu economic comun, in care aplica de multe ori masuri similare legate de acceptul sau interdictia importurilor anumitor produse din diverse tari, ca o modalitate de protectie privind comercializarea de produse din tari UE sau apropiate de spatiul european.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.