MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala

Un milion de specii de animale și vegetale, în pericol de dispariție în “următoarele decenii” – raport ONU

Autor: Iulian Soare – Cursdeguvernare.ro

Un milion de specii animale și vegetale sunt amenințate cu extincția în “următoarele decenii”, avertizează grupul de experți ai ONU specializați în biodiversitate (IPBES). Natura are mai multe probleme acum decât în ​​orice altă perioadă a istoriei umane, au avertizat autorii raportului, luni, la prezentarea analizei.

“Suntem în mijlocul celei de-a șasea perioade de extincție, doar că aceasta se derulează cu încetinitorul”, a declarat ecologista Lee Hannah, cercetător la Climate Change Biology at Conservation International și la University of California Santa Barbara, în conferința de presă în care a fost prezentat raportul, dar care nu se numără printre autorii acestuia.

Reamintim că Terra a cunoscut cinci perioade de extincţie – ultima a avut loc 11cu 65 de milioane de ani în urmă și a dus la dispariţia a majorității speciilor, printre care și a dinozaurilor.

Aproximativ 75% din mediul terestru și 66% din mediul marin au fost “grav alterat” prin intervenția omului –  despăduriri, agricultură intensivă, pescuit excesiv, urbanizare galopantă etc.

Ca urmare, circa un milion de specii animale și vegetale, dintr-un total cunoscut de aproximativ opt milioane, sunt amenințate de extincție, dintre care multe, “în următoarele decenii”.

Intervalul de câteva decenii este intenționat imprecis, deoarece depinde de mai multe variabile, mai ales de tratarea cu seriozitate a acestei probleme, a explicat  Robert Watson, un cercetător britanic care a lucrat la NASA și acum a coordonat grupul de experți care au lucrat la raportul ONU, în calitatea sa de președinte IPBES.

Watson a explicat că raportul nu face referire la a șasea perioadă de extincție, deoarece nivelul actual al dispariției speciilor nu se apropie de ponderea de 75% din total, așa cum s-a întâmplat în cele cinci perioade anterioare.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.