MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Balanta de Plati & Politica Valutara, Piata Valutara

Trezoreria SUA acuză oficial China că şi-a manipulat moneda, deși afirmația nu este demonstrabilă

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat recent despre China ca fiind un manipulator valutar, la doar câteva ore după ce guvernul chinez a permis yuanului să ajungă la un raport de 7 la 1 dolar pentru prima dată în peste un deceniu, informează Axios.

De ce contează: aceasta este o escaladare suplimentară a tensiunilor comerciale dintre cele două țări și, de asemenea, marchează prima dată când un președinte al SUA a utilizat eticheta de manipulator valutar din 1994.

Cum funcționează: Conform unei legi din 2015, pentru a fi un manipulator valutar, o țară trebuie să cheltuiască 2% din PIB pentru manipularea monedei pe o perioadă de 12 luni. China nu face acest lucru. În orice caz, China a menținut yuanul puternic artificial până când Trump a ratificat războiul comercial .

Ce urmează: Desemnarea manipulatorului de monedă nu vine cu remedii deosebit de dure. Mai întâi înseamnă un an de negocieri și, după aceea, chiar sancțiunile propuse de administrația Trump sunt reduse, ridicându-se la nu mai mult de aproximativ 20 de milioane de dolari pe an. Cu toate acestea, mișcarea îi va enerva pe chinezi și va îngreuna orice afacere comercială.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.