MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Buget & Finantare Deficit, Politica Monetara & Inflatia, Treasury-Bonds & Bills

Răscumpărarea datoriilor de către China pune Yuan-ul mai aproape de o flotare liberă

Liberalizarea piețelor de capital nu este, în general, realizată fără liberalizarea mecanismului ratei de schimb, reamintește Bloomberg, care adaugă că asistăm la mari schimbări pentru moneda Chinei.

Piețele financiare ale Chinei sunt fascinante de urmărit în aceste zile. Eforturile oficialilor de a scădea enormele datorii ale națiunii, fără a destabiliza piețele interne, au consecințe profunde, cel mai vizibil pe piața obligațiunilor, unde randamentele datoriei pe termen scurt au crescut, pentru prima dată, peste cele cu scadențe mai lungi. Implicațiile sunt mai mult decât academice. De fapt, probabil că vor presa China să permită yuanului să devină o monedă care varizază liber mai degrabă curând decât mai târziu.

Istoricii pieței știu că o curbă inversată a randamentelor înseamnă, în general, că urmează perioade economice mai dificile și potențialul de pierdere a capitalului. Probabil, China știe și acest lucru, motiv pentru care s-a angajat într-o serie de inițiative pentru a oferi investitorilor străini acces mai larg la piețele națiunii. Administrația de Stat de Schimb Valutar a Chinei a permis investitorilor străini să acopere contractele de hedging pe yuani, contractele futures cu obligațiuni guvernamentale chineze au fost lansate de către Hong Kong Exchange și China Bond Connect a fost înființată pentru a asigura accesul reciproc între piețele de obligațiuni dintre continent și Hong Kong. Și până la sfârșitul anului, China ar putea fi inclusă în indicii de obligațiuni majori, rezultând o valoare estimată de 250 miliarde de dolari care se duc înspre titlurile sale de îndatorare, pe măsură ce investitorii globali le scot la suprafață pentru a ține pasul cu schimbările aduse indicilor de referință.

Deși situația Chinei este unică din cauza controlului statului asupra băncilor și asupra monedei, există încă un risc major în fluxurile de capital, care au totalizat 700 de miliarde de dolari începând cu 2014. De aceea liberalizarea financiară este mai mult decât probabil să se intensifice. Dar, dacă nu este făcută în mod corespunzător, accesul mai mare la piețele de capital chineze poate inversa mai curând curba randamentului și poate exacerba ritmul îndatorării și fluxurilor de capital.

Gândiți-vă la această politică pe muchie de cuțit, cu Banca Populară Chineză gestionând lichiditatea în sistemul financiar și guvernul care gestionează reglementările financiare să țină în frâu îndatorarea excesivă. Uită-te la poziția datoriei Chinei în raport cu alte națiuni asiatice. Investitorii străini dețin o parte semnificativă din datoria lor externă ca urmare a creșterii emisiunii. Dacă politicile de liberalizare financiară ale Chinei vor continua, este probabil ca emiterea de datorii externe corporative să fie mai mare pentru a răspunde cererii externe.

În schimb, emisiunea corporativă a datoriei locale sau a yuanului se poate contracta, mai ales ca urmare a mediului de reglementare. Spre deosebire de datoria externă, emisiunea locală (internă) a corporațiilor din China a fost explozivă în comparație cu restul Asiei. Dar, având în vedere că mai mult de 40% sunt deținute de fonduri interne și instituții „bancare fantomă” (sistemul financiar alternativ), orice scădere a emisiunii ar fi doar parțial compensată de cererea investitorilor străini. De fapt, emiterea datoriilor corporative în China ar putea scădea brusc, de la 1 trilion de dolari în 2015 și 2016 până undeva în intervalul de 200 miliarde dolari până la 300 miliarde de dolari în acest an.

Un produs secundar al acestei contracții puternice a creditelor ar fi o normalizare a primelor de risc pentru obligațiunile corporative în raport cu spread-urile ajustate la opțiuni pe indici. Aceasta este determinată de un risc mai mare de lichiditate, deoarece baza investitorilor pentru datoria corporativă locală se îndreaptă către datoria externă. Acest proces este deja în plină desfășurare, în condițiile în care spread-urile de obligațiuni corporative chinezești cu rating AA și inferior se măresc brusc începând cu toamna anului 2016. Această mărire este probabil să continue, pe măsură ce curba randamentului rămâne inversată, iar nivelul de îndatorare se ridică.

Poate că dezastrul din contracția de credit a Chinei asupra economiei este mai mare decât se temeau. Schimbarea procentuală pe 12 luni a indicelui de impuls de credit arată o scădere similară cu cea înregistrată în timpul crizei financiare globale din 2008. Indicele „de surpriză economică” a Chinei este totuși în creștere datorită unei combinații de investiții îmbunătățite în fabricație, comerț și investiții imobiliare determinate de un yuan mai slab și de marea cantitate de credit creat în perioada 2015-2016. Cu toate acestea, istoria arată că momentum-ul economic pozitiv tinde să se rostogolească la vale peste câteva luni după indicele de impuls de credit se contractă.

O economie mai lentă este un motiv cu atât mai important pentru China ca să permită capitalului străin să curgă în economie, exercitând mai multă presiune asupra decidenților, pentru a permite yuanilor să varieze mai liber, poate chiar în acest an. Politica băncii centrale stipulează că yuanul se limitează la mișcări de cel mult 2 procente de fiecare parte a ratei de referință. O tranziție mai rapidă la un curs de schimb determinat de piață ar permite Chinei să blocheze scăderea rezervelor valutare, să mențină controlul asupra politicii monetare interne și să descurajeze critica politică a manipulării monedei. În cazul Chinei, a devenit necesar să se ofere investitorilor străini un acces mai mare la piața de capital pentru a face față efectelor negative ale răscumpărării îndatorării („Deleveraging”). Liberalizarea piețelor de capital nu este, în general, realizată fără liberalizarea mecanismului ratei de schimb.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.