EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, INTERNATIONAL

Pakistanul rămâne fără alternative pe măsură ce India își întărește controlul asupra Cașmirului

NEW DELHI – Disputa asupra Cașmirului / Kashmir este de mult timp un punct fierbinte între India și Pakistan, fiecare dintre cele două țari dotate cu arme nucleare amenințând-o cu represalii pe cealaltă, conform unei analize din The New York Times. Însă, în momentul în care India a eliminat autonomia regiunii Cașmir în prima parte a lunii august 2019, reacția Pakistanului a părut că se limitează la o frângere a mâinilor la nivel înalt.

În timp ce Pakistanul își marca ziua independenței, se simțea din ce în ce mai mult ca o națiune cu spatele la zid, cu puține opțiuni pentru a-și proteja interesele existențiale. Economia sa pare în pragul prăbușirii, iar aliații săi internaționali au rămas tăcuți în problema Cașmirului sau au defectat în sprijinul Indiei.

O reacție militară convențională este probabil prea costisitoare, întrucât Pakistanul încearcă să-și menajeze finanțele. Iar una dintre cele mai eficiente strategii pe care Pakistanul le-a folosit în mod tradițional – folosind o serie de grupuri militante ca reprezentanți pentru a-și ține vecinii sub control – a devenit o vulnerabilitate, pe fondul amenințării cu sancțiuni internaționale. (Pakistanul a negat că folosește grupuri militante pentru a-și atinge obiectivele de politică externă.)

„Economia zădărnicește opțiunile Pakistanului. Pe măsură ce creșterea economică încetinește, își pot permite într-adevăr un război chiar acum?”, a declarat Arif Rafiq, președintele Vizier Consulting, o firmă de consultanță în problemele politice și de securitate din Asia de Sud. „Capacitatea sa de a suporta costurile unui conflict cu India asupra Cașmirului, fie prin intermediul rețelelor insurgente, fie convențional – nu lasă prea multe opțiuni pentru Pakistan.”

Chiar și liderii talibani afgani, care se adăpostesc de mult timp în Pakistan, par să întoarcă spatele aliatului lor.

Anul trecut, în efortul de a pune capăt izolării sale globale, Pakistanul a acceptat să ajute Statele Unite să-și încheie războiul în Afganistan livrând conducerea talibanilor la masa pentru discuțiile de pace. În acest fel, Pakistanul și-a folosit una dintre cele mai importante pârghii în raport cu Statele Unite. Aceste discuții se apropie acum de o concluzie, negociatorii americani așezându-se peste masă de omologii lor talibani și urmărind să ajungă la o soluționare în curând.

Recent, mai mulți oficiali guvernamentali pakistanezi au cerut țării lor să încheie cooperarea în cadrul negocierilor de pace pentru a protesta împotriva tăcerii americane față de eliminarea de către India a autonomiei Cașmirului.

Însă, talibanii au emis o declarație puternică avertizând împotriva oricărei ingerințe. „Legarea problemei Cașmirului de cea a Afganistanului de către unele părți nu va ajuta la îmbunătățirea crizei actuale, deoarece problema Afganistanului nu are nicio legătură și nici nu trebuie transformat Afganistanul în teatrul concurenței dintre alte țări”, se arată în declarația talibană.

Rezultatul convorbirilor de pace și rolul Pakistanului în acestea vor influența probabil situația în care țara se va găsi sau nu pe lista neagră la nivel internațional, prin susținerea continuă a organizațiilor teroriste, o mișcare care ar putea salva sau distruge economia sa labilă. Grupul de la Paris, care monitorizează finanțarea terorismului Grupul operativ de acțiune financiară (FATF), va vota în octombrie dacă Pakistanul a făcut suficient pentru a reprima rețelele militante de acasă.

Pakistanul speră să poată argumenta faptul că a luat măsuri împotriva grupărilor militante și ar trebui eliminat de pe lista gri pe care a fost plasat anul trecut. Pakistanul se teme profund că ar putea fi pus pe lista neagră și de a-i fi refuzat accesul la piețele financiare internaționale într-un moment în care are nevoie disperată de împrumuturi pentru a rămâne pe linia de plutire. Dacă Pakistanul este pus pe lista neagră, acest fapt ar putea să-i ducă economia în recesiune.

Primul ministru pakistanez Imran Khan părea îngrijorat de lipsa de opțiuni pentru a forța India să renunțe la noua sa politică privind Cașmirul.

La o întâlnire cu jurnaliștii pakistanezi, Khan a scos din calcul folosirea „organizațiilor jihadiste” împotriva Indiei în Cașmir. „Există mai multe dezavantaje decât avantaje”, a spus Khan. Posibilitatea sancțiunilor internaționale părea să cântărească mai mult și pentru el.

“Pakistanul a făcut fiecare pas necesar pentru a-și lăsa în urmă istoria”, a declarat premierul.

El a spus că guvernul a întreprins „o operațiune completă de curățare” împotriva grupărilor teroriste. „Guvernul meu s-a asigurat că există un efort complet și sincer pentru a scoate Pakistanul din FATF”, referindu-se la grupul operativ de acțiune financiară.

Ministrul de externe al Pakistanului a declarat că va ridica la vot problema Cașmirului în cadrul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Dar până acum, cei mai apropiați aliați ai țării au rămas tăcuți în această problemă.

Națiunile musulmane au sprijinit, de regulă, pretențiile Pakistanului cu privire la Cașmir. Dar, cu propriile probleme economice și politice de acasă, multe au înclinat spre India, căutând să-și asigure tranzacții lucrative cu această putere economică în ascensiune.

Cea mai mare lovitură a venit din partea influentelor Emiratelor Arabe Unite, care au declarat că regiunea Cașmir este o problemă internă pentru India, retrăgând orice sprijin pentru a ridica problema pe plan internațional.

India a susținut multă vreme că regiunea Cașmir / Kashmir este o problemă internă;

Cașmir / Kashmir * – teritoriul în litigiu a ales să se alăture Indiei și nu Pakistanului în timpul diviziunii din 1947, pe baza asigurărilor că autonomia acesteia va fi menținută. Forțele pakistaneze au invadat o parte din Cașmir și controlează acum acea parte a teritoriului.

* Nota EconomicZoom: teritoriu de unde provine lâna fină cu același nume.

Când Pakistanul a fost de acord, după atacurile din 11 septembrie 2001, să ajute Statele Unite să lupte împotriva grupărilor teroriste, a cerut o favoare în schimb – ajutor american care să medieze în problema Cașmirului și să preseze India să facă concesii. Când Statele Unite au refuzat, Pakistanul s-a simțit trădat.

În iulie a.c., pakistanezii s-au simțit mai entuziasmați în ceea ce privește perspectivele țării lor. Premierul Khan s-a întors dintr-o vizită la Casa Albă, unde s-a întâlnit cu Trump, care a promis că va interveni asupra Cașmirului. Dar acțiunile rapide ale Indiei câteva zile mai târziu de a elimina autonomia Cașmirului au trimis Pakistanul înapoi în izolare.

„SUA ne-a dezamăgit din nou, iar cei care au fost încântați în legătură cu vizita în America au primit un duș rece”, a spus senatorul Mushahid Hussain într-un discurs din luna august.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.