MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, Buget & Finantare Deficit, Balanta de Plati & Politica Valutara

Pakistan trebuie sa decida pana la sfarsitul lunii septembrie 2018 daca va cere imprumut FMI

Sursa: www.profit.pakistantoday.com.pk

Noul președinte pakistanez, Imran Khan, s-ar putea sa fie fortat de circumstante sa ceara ajutorul FMI pentru un imprumut de 12 miliarde de dolari. Din 1980, Pakistan a primit 14 finantari de la FMI, iar noul imprumut va fi, cel mai probabil, insotit de conditii stricte, lucru ce nu va incuraja cresterea economica.

China a acordat asistenta financiara in valoare de 6,5 miliarde de dolari in ultimul an fiscal si 2 miliarde imediat dupa alegeri, dar nu par sa ajuna necesarului tarii.

In acest moment, Banca Centrala Pakistaneza mai are în cont 9 miliarde de dolari, care nu vor acoperi nici măcar doua luni de importuri. (FT)

Conform Forumului Oamenilor de Afaceri si Intelectuali Pakistanezi, Pakistanul trebuie sa se concentreze pe dezvoltarea oportunitatilor de investitiilor, cresterea exporturilor, reducerea cheltuielilor, productivitate crescuta si reforme majore ale institutiilor economice si financiare.

Conform Brandsynario, deficitul bugetar a crescut constant in ultimii 5 ani, de la 4% la 10% din PIB. Ca urmare, rezervele valutare au scazut la 10,3 miliarde de dolari, acoperind mai putin de 2 luni din import. Rupia Pakistaneza s-a devalorizat de 4 ori din decembrie, accentuand inflatia.

Analistii spun ca Pakistanul are nevoie de 12 miliarde de dolari ca sa treaca de aceasta criza. Dar exista temeri ca noul imprumut va fie insotit de conditii mult mai dure decat in 2013, datorita relatiilor tensionate cu SUA, donatorul principal la FMI.

Starea finantelor nationale ale Pakistanului depinde in mare masura si de cum va jongla Khan cu cea mai mare promisiune facuta in campanie – „statul islamic de bunastare” – ce se bazeaza pe cheltuieli crescute pentru educatie si sanatate.

CNBC a facut o analiza a celor doua optiuni pe care le are Pakistanul:

Optiunea 1: FMI

Conform spuselor lui Nadeem ul Haque, fostul vicepresendinte al Comisei de Planificare a Pakistanului (fost reprezentativ senior FMI), programele FMI sunt in cea mai mare parte nepotrivite pentru Islamabad, Pakistan-ul fiind un fel de „drogat al FMI-ului”, imprumuturile luate de la aceasta institutie minimalizand productivitatea si potentialul de crestere prin erodarea capacitatii de guvernare, creand conditii pentru cresterea coruptie, printre alte rele. Pe langa politici fiscale distorsionare, FMI a fortat in trecut Pakistanul sa reduca costuri in mod neplanificat, fara a oferi reforme reale.

Altii au fost mai putin critici, fiind de acord ca austeritatea impusa de FMI va incetini cresterea economica a tarii, dar ca in ultima runda, cresterea nu a fost intrerupta in mare masura datorita proiectelor finantate de China si preturilor scazute la petrol.

Adevaratul test daca se va cere un imprumut FMI este pe planul reformelor promise de Khan.

Optiunea 2: Beijing

Imprumutul de la a doua cea mai mare economie a lumii vine si el cu riscuri. Daca in schimbul imprumutului, Pakistanul cumpara echipamente si servicii, aceasta va adauga la deficitul deja existent, inrautatind in loc de a ajuta situatia pe termen lung.

Tarile care au imprumutat de la China pentru proiecte de infrastructura se afla in riscul de a-si pierde bunuri nationale strategice, ducand chiar la amenintarea suveranitatii natiunii, in cazul in care nu pot returna imprumutul. Asta s-a intamplat cu portul Hambantota din Sri Lanka, cand in urma inabilitatii de a returna cele 6 miliarde de dolari primite ca imprumut, acesta a ajuns in controlul Beijingului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.