EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

O Noua Ordine: de la Saracie la Clasa Mijlocie

Din septembrie 2018, balanta mondiala a fost inclinata in favoarea clasei mijlocii. Pentru prima oara de la punerea bazelor civilizatiei bazate pe agricultura, acum peste 10.000 de ani, majoritatea omenirii nu mai este considerata saraca.

Peste 50% din populatia lumii, in jur de 3,8 miliarde de oameni, traiesc in gospodarii cu destule resurse pentru a fi considerta de „clasa mijlocie” sau „bogati”.

Concluzia a fost trasa de World Data Lab – creatorul World Poverty Clock – care a analizat si estimat toate paturile sociale din aproape fiecare tara a lumii, combinand date demografice si economice.

Clasificarea gospodariilor a fost realizata in 4 paturi sociale:

  • saracie extrema (in care se cheltuie mai putin de 1,9 dolari pe persoana pe zi),
  • patura vulnerabila,
  • patura mijlocie (care cheltuieste intre 11 si 110 dolari pe persoana pe zi) si
  • cei bogati.

Desi, in mod evident, descrierile nu pot fi unitare la nivel mondial, patura mijlocie ar fi descrisa in mare drept populatia care isi permite sa cumpere bunuri de lunga folosinta (masini de spalat, motociclete, frigidere etc.), isi permite sa mearga la film sau alte forme de distractie, poate sa mearga in vacante si sunt destul de siguri ca pot sa treaca peste o problema grava de sanatate sau perioada de inactivitate, fara sa intre in saracie extrema.

Mai jos este un grafic realizat de cercetatori, bazat pe acest studiu care arata distributia populatiei lumii in cele 4 categorii.

Septembrie 2018 – Punctul de Cotitura a Venitului la Nivel Global

Sursa: Brookings / World Data Lab

Implicatiile acestei noi stari de fapt se ramifica la nivelul economiei globale, avand in vedere ca cei din clasa mijlocie sunt cei ce creaza trendurile, cererea si au mult mai mari asteptari de la guvernele lor.

Consumul realizat de gospodarii este responsabil pentru jumatate din cererea mondiala, cealalta jumatate fiind impartita intre investitori si guverne. Iar doua treimi din consumul gospodariilor vine de la clasa mijlocie.

Cei bogati consuma mai mult pe persoana, dar sunt prea putini ca sa aiba o influenta majora asupra cererii globale. Sarmanii si vulnerabilii sunt numerosi, dar au un venit prea mic pentru a avea influenta la randul lor. De unde rezulta si preferinta afacerilor pentru clasa mijlocie.

Acest lucru a fost valabil de mult timp in economiile mai dezvoltate, acum este adevarat si la nivel global. Iar tintirea preferintelor acestei paturi sociale nu este deloc usoara, fiecare tara avand preferinte diferite si diferentiate la nivel individual.

Noua clasa mijlocie este predominant asiatica, fiind impartita intre China, India si Sudul si Sud-Estul Asiei. Ceea ce o face intereasanta pentru afaceri este faptul ca este segmentul cu cresterea cea mai mare, proiectat sa atinga 4 miliarde de oameni pana la sfarsitul lui 2020 si 5,3 miliarde pana in 2030.

Dominatia Clasei Mijlocii in 2030

Sursa: Brookings / World Data Lab

Nota: Datele din paranteze indica reducerea sau cresterea in numarul de persoane din fiecare categorie pana in 2030.

In majoritatea tarilor exista o legatura clara intre clasa mijlocie si fericirea populatiei. Tarile in care clasa mijlocie este in scadere raporteaza si niveluri mai ridicate de stres la nivel personal.

Pe de alta parte, clasa sociala mijlocie pune mai multa presiune pe guverne sa performeze mai bine, sa le asigure locuri de trai la preturi rezonabile, educatie, ingrijire medicala. Se bazeaza pe plase de siguranta sociale care sa ii ajute in caz de boala, somaj si batranete. Dar rezista eforturilor guvernelor de a pune taxe care sa plateasca toate aceste cerinte. Acest lucru complica politica in societatile cu clasa mijlocie majoritara.

Noua ordine a lumii ofera oportunitati pentru afaceri, dar da batai de cap politicienilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.