Cercetare & Edu & Marketing & Media, INTERNATIONAL, Stiinta & Tehnologie

Noile membrane din Grafen pentru captarea carbonului (CO2)

Dioxidul de carbon produs din arderea combustibililor fosili este încă majoritar eliberat în atmosferă, accentuând problema încălzirii globale, conform Phys.org.

O modalitate de a reduce nivelurile de CO2 este prin captarea de carbon, o tehnică chimică care elimină CO2 din emisii („postcombustie”), împiedicându-l să intre în atmosferă.

CO2-ul „capturat” poate fi apoi reciclat sau depozitat sub formă de gaz sau lichid, proces cunoscut sub numele de sechestrare.

Sursa: KV Agrawal (EPFL)

Capturarea carbonului se poate face folosind membrane de înaltă performanță – niște filtre polimerice care pot alege în mod specific CO2 dintr-un amestec de gaze, cum ar fi cele emise de la arderea unei fabrici.

Aceste membrane sunt ecologice, nu generează deșeuri, pot intensifica procesele chimice și pot fi utilizate în mod descentralizat. Acum sunt considerate una dintre cele mai eficiente metode pentru reducerea emisiilor de CO2.

Oamenii de știință conduși de Kumar Varoon Agrawal de la EPFL Valais Wallis au dezvoltat acum o nouă clasă de membrane de înaltă performanță care depășește obiectivele de captare post-ardere cu o marjă semnificativă.

Membranele sunt bazate pe GRAFEN (varianta bidimensională a grafitului) într-un singur strat, cu un strat selectiv mai subțire de 20 nm și cu o chimie extrem de reglabilă, ceea ce înseamnă că pot deschide calea pentru membranele de înaltă performanță de generație următoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.