STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

Mult așteptata întâlnire Donald Trump – Xi Jinping: Plan de 100 de zile pentru reducerea deficitului comercial al SUA în relația cu China

Autor: Iulian Soare – Cursdeguvernare.ro

Președinții Donald Trump și Xi Jinping au convenit, la finalul primei lor întâlniri, un plan de 100 de zile pentru impulsionarea exporturilor SUA și reducerea deficitului comercial în relația cu China.

Este principala concluzie a summitului celor doi lideri și echipelor lor, care a avut loc la sfârșitul săptămânii, în reședința din Florida a lui Donald Trump.

S-a făcut un “Progres impresionant” în discuțiile cu președintele Xi Jinping, a declarat Donald Trump, cel care, în discursurile sale de până acum a acuzat China de mai multe ori că fură locurile de muncă ale americanilor, aceasta fiind ținta principală a retoricii “America first”.

De altfel, cu numai câteva zile înainte de întâlnirea celor doi, Trump scria pe Twitter că America nu mai poate tolera deficitul comercial masiv și pierderea joburilor, iar discuțiile vor fi dificile.

“Cred că s-a făcut un progres real”, a repetat președintele SUA, vineri.

Detaliile au fost oferite de cei din echipa sa. Planul a fost anunțat de ministrul comerțului, Wilbur Ross: “Dată fiind gama problemelor și magnitudinea, poate fi ambițios (planul – n. red.), dar este o foarte mare schimbare în ritmul discuțiilor. Cred că este un simbol foarte important al relației în creștere dintre cele două țări”.

Presa internațională se arată însă sceptică față de adevăratele progrese, fiind greu de prevăzut ce s-ar putea face pentru schimbarea datelor din comerțul celor două state.

Trump a insistat repetat că este nevoie de acces reciproc pe piețe și a vorbit despre provocările pe care le ridică intervențiile Beijingului în economie, a explicat la conferința finală și secretarul de stat Rex Tillerson.

 

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.