LIFE-STYLE & HOBBY, Legislatie & Mediu de Afaceri, INTERNATIONAL, Human Resources

Lupta pentru egalitatea între sexe continuă – Gender Index, analizând 14 dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (SDG)

Nici o țară din lume nu atinge echilibrul privind egalitatea între sexe, conform CNBC.

Sursă foto: Wikipedia

Potrivit unui nou raport publicat de Equal Measures 2030, 2,8 miliarde de femei și fete din întreaga lume trăiesc în țări cu niveluri „slabe” sau „foarte slabe” privind egalitatea între sexe, în ciuda eforturilor depuse până în acest moment.

Gender Index a măsurat succesul țărilor în atingerea egalității între sexe analizând 14 dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (SDG – Sustainable Development Goals). S-a constatat că nici o țară din lume nu a „atins încă promisiunea egalității între sexe” și nici o țară nu are un punct de vedere consistent pe toate măsurile.

SDG-urile reprezintă o serie de măsuri stabilite în 2015 pentru a îmbunătăți standardele de viață globale până în 2030. În scopul studiului, aceste categorii au fost împărțite în 51 de sub-secțiuni, măsurând factori de genul sănătății, educației, violenței casnice, muncii și politicii.

Sursă grafic : CNBC / Numărul de femei și fete în funcție de rezultatul indicelui privind egalitatea între sexe

Cei mai buni și cei mai slabi performeri

Doar 8% din cele 129 de țări analizate au obținut „bun” (reprezentat de un scor de 80 sau mai mult din 100) pentru progresul înregistrat în atingerea egalității între sexe, conform raportului. 12% au obținut un rating „echitabil” ( scor de 70-79 din 100).

Restul de 80% din țările analizate au înregistrat fie „slab” (60-69 puncte), fie „foarte slab” (sub 60).

Nici o țară singură nu a obținut un scor „excelent” de 90 de puncte sau mai mult.

Scorul mediu global a fost de 65,7 din 100, destul de slab, având în vedere că mai mult de 60 de țări au fost omise din listă din cauza lipsei de date.

Danemarca a devenit cea mai progresistă țară din lume în ceea ce privește egalitatea între sexe, atingând un scor apropiat de 89,3 din 100. În top 10 i s-au alăturat Finlanda, Suedia, Norvegia, Olanda, Slovenia, Germania, Canada, Irlanda și Australia.

Scorul României este de 72 din 100 de puncte, situându-se pe locul 43, după Ungaria pe locul 35 și Bulgaria pe 27.

La celălalt capăt al spectrului, Ciad a ieșit în partea de jos a listei, cu un scor de 33,4 din 100.

Sursă tabel: Equal Measures 2030

O alarmă de trezire

Per ansamblu, Europa și America de Nord sunt cele mai performante regiuni, cu un scor regional mediu de 79,1. Aceasta s-a datorat în mare parte economiilor mai avansate și nivelurilor mai mari de resurse existente acolo.

Cu toate acestea, raportul a menționat că până și țările care conduc mai au de abordat o serie de probleme restante – cum ar fi violența casnică, sărăcia și participarea femeilor în economie – pentru a parcurge „ultima milă”.

America Latină și Caraibe se situează pe locul al doilea (66,5), urmate de Asia-Pacific (64,6), Orientul Mijlociu și Africa de Nord (60,8) și, în cele din urmă, Africa Subsahariană (51,1).

Femeile necăsătorite și fără copii sunt cel mai fericite

Poate confirmând rezultatele studiului de egalitate între sexe, potrivit unui articol din People, femeile necăsătorite și fără copii sunt „cel mai sănătos și fericit subgrup de populație”. Paul Dolan, profesor de științe comportamentale, a menționat de asemenea: „Dacă ești bărbat, probabil că ar trebui să te căsătorești, dacă ești femeie, nu te deranja”.

Comentariile lui Dolan au apărut la scurt timp după lansarea cărții sale “Happy Ever After: scăpând din miturile vieții perfecte”, care se bazează pe datele de la American Time Use Survey (ATUS), care a intervievat/analizat diferite tipuri de persoane – singure, căsătorite, separate, divorțate și văduve – pentru a compara nivelurile de fericire.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.