EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Piata de Capital - BVB

Investitorii fug de acțiunile din China – a cărei piață de capital pierduse deja 2,4 trilioane de dolari din capitalizarea bursieră încă de dinainte de începutul lunii octombrie

Cel mai nefast început de octombrie de zece ani încoace pentru acțiunile chineze i-a speriat și pe ultimii rămași operatori la bursă care cumpără speculativ, anticipând creşterea preţului, informează Bloomberg într-o analiză.

Străinii au „aruncat” in piață spre vânzare pachete de acțiuni de 9,7 miliarde de yuani (1,4 miliarde de dolari) pentru acțiuni denominate în yuani prin intermediul legăturilor de schimb valutar cu Hong Kong-ul, pe 8 octombrie 2018, foarte aproape de un record  atins cu opt luni în urmă, în timp ce piețele continentale au fost redeschise după o pauză de o săptămână. Ping An Insurance (Group) Co., Kweichow Moutai Co. și Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. – vechi favorite care au crescut cu cel puțin 97% anul trecut – au fost cele mai vândute de catre traderii de peste mări in acea zi.

Indicele FTSE China A50 al celor mai mari companii chineze a scăzut cu aproape 5% pentru cea mai mare vânzare din ianuarie 2016, în timp ce yuanul a scăzut cu 0,9%, ajungând la 6,9315 per dolar, reducând în continuare cererea pentru activele naționale.

Unii traderi au declarat că lipsa aparentă de sprijin din partea „echipei naționale” – așa cum sunt cunoscute fondurile de stat chineze -, a ajutat la accelerarea declinului pieței bursiere în după-amiaza din 8 octombrie.

Relaxarea măsurilor monetare de către Banca Populară Chineză nu a curmat suferința, deoarece investitorii s-au axat pe afluxul recent de știri negative, printre care date slabe privind industria prelucrătoare și acuzații de amestec în alegerile americane. Declinul a urmat pierderilor de o amploare similară suferite de acțiunile chineze din Hong Kong cu o săptămână înainte.

„Investitorii străini au înregistrat o tendință de scădere, spre deosebire de felul lor optimist anterior de a cumpăra acțiunile de tip A chinezești”, a declarat Steven Leung, director executiv la Uob Kay Hian (Hong Kong) Ltd. „Vânzarea masivă este un semn de îngrijorare crescândă asupra relației dintre SUA și China”.

Testarea cererii

Investitorii internaționali au început să se aprovizioneze cu acțiuni chineze, deoarece agregatorii de date privind indicii globali au sporit ponderile acțiunilor denominate în yuani pe baza lor de referință, iar o scădere a făcut evaluările mai convingătoare față de cele ale colegilor globali.

Piața de acțiuni a țării pierduse deja din valoare 2,4 trilioane de dolari din ianuarie 2018 încoace, pe fondul semnalelor că reducerea gradului de îndatorare și o scădere a comerțului cu S.U.A. dăunează creșterii economice.

Yuanul agravează pierderile pentru investitorii străini, scăzând cu 9% față de dolar în ultimele șase luni într-una dintre cele mai slabe performanțe din Asia. Moneda se apropie de o scădere sub valoarea sa cea mai scăzută din august – de 6,9340 -, până la nivelurile înregistrate ultima dată în ianuarie 2017.

Administrația Trump este preocupată de deprecierea yuanului, iar Departamentul de Trezorerie analizează dacă va numi China drept manipulator de monedă într-un raport care este așteptat să apară curând.

(Nota EcZoom: SUA nu a făcut acest lucru. https://www.bbc.com/news/business-45896472 )

Cererea externă pentru un alt tip de active chineze va fi testată în a doua săptămână din octombrie, când națiunea comercializează o vânzare de obligațiuni în dolari.

Unele firme de brokeraj renunță la deciziile lor curajoase privind acțiunile chineze. JPMorgan Chase & Co. a redus recomandarea sa recent, urmând mișcări similare ale Morgan Stanley, Nomura Holdings Inc. și Jefferies Group la începutul anului. HSBC Holdings Plc rămâne fidel ratingulului de a acumula titluri chineze peste ponderea acesteia pe care l-a oferit Chinei pe parcursul anului 2018. A fost totuși o decizie „dureroasă”, au declarat strategii HSBC într-o notă.

Piețele din zona continentală ar putea reuși să găsească o scăpare dacă străinii continuă să fugă. Cererea internă de acțiuni a fost blocată de la explozia unei bule speculative de capital în 2015 și încercările din acest an ale factorilor de decizie de a stopa scăderea acțiunilor au avut efecte de scurtă durată.

„Reducerea rezervelor minime obligatorii (de către Banca Centrală – nota Economic Zoom) a fost în limitele așteptate și insuficientă pentru a contracara influențele negative de pe toate fronturile din timpul vacanței din China”, a declarat Zhang Gang, strateg din Shanghai al Central China Securities Co. „Chiar și fondurile de stat din China nu vor putea să susțină piața până când toate riscurile sistemice nu sunt luate în considerare.”

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.