STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL

Gigantii din tehnologie par invincibili, iar asta ii ingrijoreaza pe reglementatori

In tehnologie, marii ‘rechini‘ nu au fost, de-a lungul timpului, la adapost in fata noilor jucatori, a ‘pestilor mai mici‘. In ultimii 40 de ani, marii jucatori, de la IBM la Hewlett-Packard, Cisco sau Yahoo, au fost depasiti la anumite capitole de catre startup-uri aparute de nicaieri, se mentioneaza intr-un articol aparut in New York Times, semnat de Farhad Manjoo (foto New York Times).

De obicei, companiile majore din tehnologie au ajuns acolo printr-o crestere lenta, iar de la un punct incolo au continuat fara a mai inova in mod semnificativ.

In ultimii 5 ani s-a intamplat insa ceva diferit: marii ‘rechini’ devin si mai mari, dar si mai inteligenti. Acum un an de zile, acelasi autor spunea ca suntem martorii unei noi ere in business, una marcata mai putin de startup-uri incepute intr-un garaj si mai degraba marcata de un grup de cinci companii: Amazon, Apple, Facebook, Microsoft si Alphabet, companie-mama a Google.

Aceste cinci companii sunt corporatii de super-clasa. In cea mai mare parte a ultimului an de zile, ele si-au crescut anvergura si dominatia asupra economiei globale, un fenomen care se anunta inca de atunci drept foarte probabil.

In 2017, povestea lor de crestere ramane valabila, dar a aparut un element nou: guvernele marilor tari ale lumii sunt motivate din ce in ce mai mult sa afecteze expansiunea gigantilor tehnologici. In SUA, Europa, Asia, America de Sud, cei 5 giganti se pozitioneaza din ce in ce mai mult impotriva puterii de reglementare, iar de multe ori chiar impotriva vointei populare.

Natura disputelor difera de la companie la companie si de la o regiune la alta, incluzand aici investigatiile anti-trust derulate in Europa impotriva Apple si Google, precum si discursul lui Donald Trump, despre presupuse ilegalitati comise de „cei 5”. Acesta este cadrul de desfasurare al noii Ere tehnologice: cinci companii-gigant, care nu pot deveni decat din ce in ce mai mari, se pozitioneaza impotriva guvernelor, care le vad ca fiind o amenintare evidenta la adresa autoritatii lor.

Cei 5 giganti din tehnologie se situeaza in Top 10 cele mai valoroase companii din lume, dupa capitalizarea bursiera. Valoarea lor rezida in infrastructura digitala de care intreaga economie a devenit dependenta: telefoane mobile, retele sociale, web, cloud, infrastructura logistica si de retail, iar nu in ultimul rand, ‘data power’-ul care le da acces la a face urmatorul salt tehnologic.

Intre timp, ‘Cei 5’ ies din ce in ce mai mult din perimetrul industriilor lor, mergand catre auto, catre industria sanatatii, retail, transport, finante, divertisment si timp liber. Gigantii nu sunt chiar imuni la ciclurile de business: vanzarile Apple au fost relativ constante anul trecut, iar actiunile Alphabet au ajuns intr-o zona de maxim.

Totusi, datorita unor strategii inteligente de achizitii si a unor viziuni pe termen lung, cele cinci companii par deocamdata izolate fata de competitori importanti. Cele mai valoroase startup-uri ale ultimilor ani, cum ar fi Airbnb, Uber sau Snap, pot creste mult de acum incolo si sa reprezinte in continuare doar o amentintare minora, tangentiala, pentru grupul celor 5 giganti.

Ce se schimba, insa, este perceptia publicului. Multi ani de zile, majoritatea companiilor din acest grup de cinci s-a bucurat de o imagine buna, pe scara larga. Au fost considerate forte ale inovarii, emblema a ceea ce capitalismul american poate sa ofere. Exceptii au facut, intr-o oarecare masura, Microsoft in anii ’90, care isi consolida pozitia pe piata intr-o maniera nemiloasa fata de alte corporatii, iar mai recent Amazon, care odata ce a facut cartile mai accesibile, a lovit in business-ul traditional al librariilor.

Insa odata ce companiile au intrat in vietile consumatorilor, publicul a inceput sa piarda din respectul fata de ele. Atunci cand Apple a fost acuzata de Biroul Federal American in legatura cu accesul la datele personale, publicul a considerat ca Apple trebuie sa renunte la aceste practici.

In timpul campaniei prezidentiale, Trump a spus o multime de lucruri pe care oamenii care activeaza in tehnologie le-au gasit ridicole. L-a chemat pe Bill Gates sa-l sprijine sa inchida partial internetul utilizat de teroristi. A promis sa forteze Apple sa fabrice iPhone-uri doar in SUA. A sugerat faptul ca Washington Post il critica in campanie deoarece detinatorul publicatiei, Jeff Bezos, s-ar fi temut de sanctiuni de tip antitrust, impotriva gigantului Amazon, al carui CEO este. Antipatia industriei americane de tehnologie fata de Donald Trump a contat in final foarte putin in ecuatia alegerilor.

Cei cinci Giganti au devenit extrem de necesari in societate, iar probabil asa vor fi tratati de catre guverne si reglementatori, atunci cand va fi vorba sa se decida o politica sau alta. Pe de alta parte, spre deosebire de celelalte etape din evolutia tehnologiei, acum nu pare sa mai existe vreun mare potential tehnologic in afara celor 5 giganti, care au acaparat aproape tot: servicii cloud, inteligenta artificiala si data mining, masini fara sofer si altele.

Acest context va constitui provocarea urmatorilor ani pentru reglementatori si legiuitori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.