MACROECONOMIE, LIFE-STYLE & HOBBY, INTERNATIONAL, Politici Industriale, Stiinta & Tehnologie

„Gaura” din stratul de Ozon ar putea să se vindece în numai patru decenii

Sursa: Gizmodo & LiveScience

Cand isi pune capul si inima la contributie, specia umana poate rezolva probleme mari.

Daca totul merge conform planului, „Gaura de Ozon” (concentratia mai mica de ozon aratata de spectrometrele agentiilor spatiale gen NASA in zona polilor), ar putea sa fie vindecata pana in anii 2060, conform unui raport al Natiunilor Unite.

Conform raportului, tratatul vechi de mai bine de un deceniu care interzice chimicalele ce afecteaza ozonul (CFC / freon)  a dus la o reducere in ritmul de distrugere a ozonului. Inca mai sunt multe de facut, dar pentru moment, vestile sunt bune.

Raportul este realizat la fiecare 4 ani, iar aceasta este a 5-a editie. Urmareste efectele unor probleme de mediu din anii 1980, care inca ne afecteaza in zilele noastre. Gaura in ozon este produsa de un numar de chimicale gasite in recipientele cu aerosoli, aparatele de aer conditionate si frigiderele realizate cu vechea tehnologie bazata pe CFC.

Aceste chimicale elibereaza clor in stratosfera, care poate dezbina moleculele de ozon. Cand se intampla acest lucru, mai multa lumina cu ultraviolete patrunde pe suprafata pamantului, crescand riscul de probleme de genul cancerului de piele. Problema a fost vizibila mai ales deasupra Antarcticii, unde se formeaza o gaura in ozon in fiecare primavara.

Oamenii de stiinta au identificat chimicalele care creaza problema, iar politicienii chiar au reactionat pozitiv. Protocolul din Montreal a fost redactat in 1987 si, dupa 30 de ani, gaura din ozon continua sa fie un eveniment anual. Daca totul merge conform planului, nivelul de ozon ar putea ajunge la conditiile dinaintea identificarii problemei in 40 de ani.

Pentru a atinge scopul propus de refacere a stratului de ozon, intreaga lume trebuie sa continue sa reduca folosirea altor chimicale care au efect negativ asupra ozonului si sa nu afecteze procesul de vindecare prin alte actiuni daunatoare.

Unul din semnalele de alarma este cresterea misterioasa a CFC-11, o chimicala interzisa prin Protocolul de la Montreal, iar ochii sunt indreptati catre China, care ar trebui sa colaboreze complet pentru ca Planeta sa ramana pe drumul cel bun.

Un alt factor este lupta contra incalzirii globale a atmosferei Pamantului, un subiect separat, dar care se intrepatrunde pe alocuri cu problema ozonului. Efectul de incalzire a atmosferei conduce la racirea statosferei, care poate reduce procesul de distrugere a ozonului. Dar, in acelasi timp, incalzirea globala schimba circulatia aerului la nivel planetar, ceea ce duce la reducerea stratului de ozon la tropice. Astfel, reducerea emisiilor cu efect de sera este in continuare o idee buna.

Datoria fata de Planeta se afla la nivelul fiecarui individ, presiunea colectiva ajutand autoritatile si corporatiile sa ia deciziile cele mai bune pentru noi toti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.