Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL, Stiinta & Tehnologie, Sanatate & Farma

Facebook folosește Inteligența Artificială pentru a cartografia densitatea populației din întreaga lume

Conform The Verge, implicațiile inițiativei sunt umanitare, dar ar putea beneficia și intereselor comerciale ale Facebook.

Facebook a fost întotdeauna o companie cu ambiție globală, dar puține proiecte ilustrează acest lucru mai bine decât încercarea sa de a cartografia densitatea populației lumii folosind I.A. (Inteligența Artificială).

Compania a dezvăluit mai întâi această lucrare în 2016, când a creat hărți pentru 22 de națiuni. Acum, a extins acest lucru cu noi hărți care acoperă „majoritatea” Africii.

Facebook AI researchers create the world’s most detailed population density maps of Africa. New AI-powered, high-res maps will help humanitarian aid and relief agencies better assist people in need. Facebook is working closely with key non-profit and research partners to use artificial intelligence (AI) and big data to address large-scale social, health and infrastructure challenges in sub Saharan Africa. These efforts range from rural electrification in Tanzania to vaccinating people in remote corners of Malawi.The Facebook population density maps project aims to keep adding new continents and countries.#FacebookAfrica

Publicată de Facebook pe Marţi, 9 aprilie 2019

„Proiectul va cartografia în cele din urmă aproape întreaga populație a lumii”, a declarat Facebook într-un post de blog.

Crearea unor astfel de hărți este o provocare foarte mare pentru oameni. Deși avem imagini de satelit de înaltă rezoluție care acoperă aproape fiecare colț al globului, transformarea acestora în informații utile este un proces care necesită mult timp. Pentru a crea hărți de densitate a populației, de exemplu, oamenii trebuie să eticheteze fiecare clădire în imagini, apoi să facă referințe încrucișate cu datele recensământului. Acest lucru este deosebit de dificil pe continentul african unde traseele de recensământ pot acoperi regiuni de aproximativ 150.000 de kilometri pătrați, dar conțin doar 55.000 de persoane. Din fericire, acest tip de sarcină – plictisitor, dar simplu – este perfect pentru I.A.

Facebook declară că noile sisteme de învățare a mașinilor sunt mai rapide și mai precise decât cele anunțate în 2016. Pentru a cartografia continentul african, programele sale au analizat 11,5 miliarde de imagini de 64 x 64 pixeli. Ei au verificat lucrarea cu ajutorul cercetătorilor din cadrul Centrului de Informare Internațională a Științelor Pământului (CIESIN) de la Universitatea Columbia.

Întrebarea ce face Facebook cu toate aceste date este interesantă. În anunțul recent, compania a subliniat aplicațiile umanitare.

Acesta își va oferi hărțile gratuit pentru oricine dorește să le folosească în lunile următoare și constată că datele de acest gen sunt un avantaj pentru programele de ajutorare în caz de catastrofe și de vaccinare.

Hărțile de densitate a populației ajută echipele cu resurse limitate să vizeze zonele în care acestea pot fi cele mai eficiente, iar datele Facebook au fost deja folosite în aceste scopuri de către Crucea Roșie Americană.

Însă când Facebook a dezvăluit acest proiect de cartografiere în 2016, nu a prezentat-o ​​ca pe un efort umanitar, ci ca pe o modalitate de a „conecta neconectatul”. Cu alte cuvinte, a vrut să aducă mai mulți oameni pe Internet și pe Facebook. Prin intermediul unor proiecte cum ar fi dronele alimentate solar ce furnizează semnal de internet și rețelele subvenționate, Facebook caută modalități de a conecta următoarele miliarde de clienți. Știind exact unde locuiesc oamenii va ajuta cu siguranță compania în acest scop.

Deși acest tip de expansiune globală a fost considerat ca fiind benignă, poate chiar benefică, publicul a devenit mai conștient în ultimii ani de efectul dăunător al Facebook asupra noilor piețe. Incapacitatea sa de a controla știrile false și discursurile de ură pe platformele sale au incubat violența în India și genocidul din Myanmar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.