LIFE-STYLE & HOBBY, INTERNATIONAL, Stiinta & Tehnologie

OCEAN CLEAN-UP – Dispozitivul de curățare a deșeurilor colectează cu succes plasticul pentru prima dată din „Marea Pată de Gunoi” din Oceanul Pacific

Un dispozitiv plutitor uriaș conceput de oamenii de știință olandezi pentru a curăța o insulă de gunoi din Oceanul Pacific, cu o arie de trei ori mai mare decât Franța, a colectat cu succes plasticul din marea liberă pentru prima dată, informează The Guardian.

Boyan Slat, creatorul proiectului Ocean Cleanup, a declarat că boom-ul plutitor de 600 de metri lungime a capturat și a reținut resturi din ceea ce este cunoscut sub numele de Great Garbage Pacific („Marea Pată de Gunoi” din Oceanul Pacific).

Aproximativ 600.000 – 800.000 tone metrice de unelte de pescuit sunt abandonate sau pierdute pe mare în fiecare an. Alte 8 milioane de tone de deșeuri de plastic ajung în ocean de pe plaje.

Vastul sistem de curățare este conceput pentru a colecta nu numai plase de pescuit aruncate și obiecte mari de plastic vizibile, ci și microplastice. Bariera de plastic care plutește pe suprafața mării are un ecran de trei metri adâncime (10 ft) sub aceasta, care este destinat să colecteze o parte din piesele de plastic fără a perturba viața marină de dedesubt. Dispozitivul este prevăzut cu emițătoare și senzori, astfel încât să poată comunica poziția sa prin sateliți unei nave care va colecta gunoiul colectat la fiecare câteva luni.

În timpul unui proces de acum patru luni, dispozitivul s-a destrămat și nu s-a putut colecta plastic. De atunci, s-au făcut modificări în proiectare, inclusiv adăugarea unei „ancore cu parașută” pentru a încetini mișcarea dispozitivului în ocean, permițând să plutească resturile de plastic cu o mișcare mai rapidă în sistem. Cel mai recent proces a început în iunie, când sistemul a fost lansat pe mare din Vancouver.

Proiectul a fost început în 2013, iar proiectarea sa a fost supusă mai multor revizii majore. Se speră că proiectarea finală va putea curăța jumătate din resturile din „Marea Pată de Gunoi” din Oceanul Pacific.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.