EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, INTERNATIONAL

De ce a câștigat Bolsonaro Președinția Braziliei cu o victorie răsunătoare? – Bolsonaro a făcut niște afirmații discutabile, dar mulți ignoră motivele din spatele sprijinului său majoritar –

Jair M. Bolsonaro a câștigat scrutinul pentru alegerile prezidențiale din Brazilia din 2018 și a devenit cel de-al 38-lea președinte al țării. El a câștigat în turul al doilea 55% din voturi împotriva celor 45 de procente obținute de Fernando Haddad, candidatul Partidului Muncitoresc (PT), informează o analiză a lui Maurício F. Bento de pe Forum for Economic Education.

Este Bolsonaro într-adevăr un „Trump brazilian”?

Cea mai mare parte a reflectării din presa internațională a fost simplistă și repetă în mare parte clișee, cum ar fi desemnarea sa ca un „Trump brazilian” sau compararea lui cu alți candidați de dreapta din alte părți ale lumii. Deși există cu siguranță unele asemănări cu ceilalți candidați, aceste comparații trebuie făcute cu prudență.

La fel ca Trump, Bolsonaro este perceput ca fiind cineva care nu se comportă în același fel sau nu spune aceleași fraze regizate ca oricare alt politician. El este perceput ca un outsider, deoarece sparge polarizarea standard a alegerilor braziliene dintre Partidul Muncitorilor și Partidul Social Democrat. Pe de altă parte, Bolsonaro a fost membru al Congresului, reprezentând statul Rio de Janeiro timp de aproape 30 de ani. Nu este un nou venit care a candidat pentru prima sa funcție politică, așa cum a fost Trump.

Dacă ați urmărit sau ați citit cel puțin una sau două dintre sursele de masă, ați fi putut citi despre cât de „teribil” este Bolsonaro și s-ar putea să vă întrebați cum a reușit să câștige cu o marjă atât de largă. Vom explora cele cinci argumente cele mai relevante ale alegătorilor săi pentru a explica de ce l-au sprijinit pe Bolsonaro. În prealabil, merită să subliniem faptul că unele argumente au mai mult sens decât altele, dar toate sunt bine cunoscute de majoritatea electoratului și sunt cheia înțelegerii victoriei lui Bolsonaro.

1. Criminalitatea și Corupția

După 13 ani de guvernare a Partidului Muncitoresc (PT), cea mai mare parte a conducerii sale a fost închisă după scandalurile de corupție din Mensalão în 2005 și Petrolão, când Operațiunea Car Wash (Lava Jato) a reușit să-l bage pe principalul său lider și fostul președinte brazilian Lula da Silva în închisoare. În plus față de PT, multe alte partide politice braziliene și politicieni de rang înalt au fost afectați de Lava Jato, printre care și Eduardo Cunha, fostul președinte al Camerei Deputaților din Brazilia și un membru al MDB, partidul lui Michel Temer (ultimul președinte al Braziliei – interimar, neales – nota EcZ). Ca urmare a Lava Jato, peste o sută de oameni au fost trimiși la închisoare. Chiar și Temer va fi cercetat în ziua în care își va părăsi funcția și își va pierde privilegiile prezidențiale. În curând, ar putea împărți o celulă cu Lula în orașul Curitiba.

În acest scenariu haotic, Bolsonaro se evidențiază ca fiind unul dintre puținii cu ceva experiență politică care nu este implicat în niciun scandal. În același timp, el nu a fost niciodată parte a principalelor partide politice, ceea ce îi face pe oameni să-l vadă ca pe un outsider. El este, de asemenea, unul dintre puținii care sprijină în mod deschis lupta instituțională pe care procurorii și sistemul judiciar o desfășoară împotriva corupției. El a spus că îl va numi pe judecătorul Sergio Moro, coordonatorul Lava Jato, la Curtea Supremă dacă va exista un loc liber la Curte pe durata mandatului său.

2. Lege și Ordine

Rata violenței în Brazilia a crescut în ultimii ani. În prezent, țara are o rată a crimelor de 29 la 100.000, una dintre cele mai ridicate din lume. Bolsonaro pledează pentru o abordare dură a criminalității, care l-a diferențiat de ceilalți candidați din cursă. El a spus că va îndemna Congresul să modifice legea care permite acum unor infractori să părăsească închisoarea după ce au executat doar o șesime din sentință. În schimb, Haddad a spus că va elibera infractorii din închisoare. Unii cred că aceasta a fost o scuză pentru a-și folosi puterile prezidențiale pentru a-i ierta pe politicienii găsiți vinovați în operațiunea Car Wash, precum Lula însuși, ceea ce ar submina statul de drept. Sloganul lui Haddad a fost „Haddad este Lula”, iar eliberarea lui Lula a fost o propunere cheie a PT, care a augmentat acest sentiment în rândul electoratului.

Bolsonaro se evidențiază ca un candidat al legii și ordinii care va susține legi dure împotriva infractorilor, de la hoți la politicieni corupți, în timp ce Haddad este văzut ca cineva care va fi blând cu ei, mai ales pentru că unii dintre cei mai apropiați prieteni ai săi ar putea beneficia de asta. Aceasta este una dintre primele situații care l-au făcut popular pe Bolsonaro și l-au ajutat să-și construiască legiunea de adepți, așa-numiții Bolsominions.

3. Economia

În ultimii patru ani, Brazilia s-a aflat într-o criză economică profundă, suferind din pricina ratelor de șomaj cu valori de două cifre și a lipsei de încredere că va avea loc o îmbunătățire a situației.

Criza a început în 2014, când Dilma Rousseff (PT) a gestionat defectuos bugetul și politica economică pentru a fi realeasă. Acest comportament a fost considerat fraudă și a dus la punerea sa sub acuzare în 2016, cu aproape 70% sprijin popular.

Michel Temer, viceprim-ministrul care a devenit Președinte, a adoptat câteva reforme importante, cum ar fi amendamentul privind limitele de cheltuieli și reforma legii muncii, care au contribuit la redresarea economică și la mici creșteri.

În timp ce echipa lui Bolsonaro îl include pe Paulo Guedes, un economist al pieței libere care a absolvit Universitatea din Chicago și susține reformele anterioare în timp ce propune altele, Haddad a încercat să abroge reformele lui Temer și să majoreze cheltuielile și taxele guvernamentale. Acest lucru i-a făcut pe mulți proprietari de afaceri și investitori să-l sprijine pe Bolsonaro pentru a asigura o schimbare mai consistentă a politicii economice în comparație cu administrația Rousseff. Așa cum majoritatea brazilienilor au susținut punerea sa sub acuzare și au dezaprobat politica ei economică, propunerea unei schimbări radicale l-a transformat pe Bolsonaro în cel mai popular politician din țară.

4. Replici controversate

Bolsonaro are multe citate absurde din mandatul său de membru al Congresului. Unele dintre ele ar trebui cu siguranță condamnate. Susținătorii lui, totuși, spun că majoritatea sunt vechi – că sunt din anii 1990 și nu reprezintă convingerile sale actuale.

Alte citate, spun ei, sunt scoase din context până la denaturare. Cea mai mare parte a poporului brazilian pare să vadă lucrurile așa, de  vreme ce Bolsonaro a ieșit întotdeauna bine în aproape toate focus-grupurile, inclusiv în rândul femeilor, în ciuda faptului că Haddad și PT îl fac zilnic sexist.

5. Alternativa

Legea braziliană necesită o majoritate absolută (peste 50%) pentru ca un candidat să fie ales Președinte. Dacă niciun candidat nu reușește acest lucru în primul tur, cei doi care primesc cel mai mare număr de voturi participă la un alt tur de scrutin.

De vreme ce Bolsonaro a obținut 46% din voturi, iar Haddad a obținut 29%, au intrat în al doilea tur de scrutin. Deși cei mai mulți dintre suporterii lui Bolsonaro se concentrează pe unul din primele patru argumente pentru a-și justifica sprijinul, mulți s-au concentrat pe acesta pentru noul scrutin: alternativa, Haddad, era mult mai rea. Așa cum americanii știu de mult, când există doar două opțiuni, uneori trebuie ales „cel mai mic rău dintre cele două rele”.

Aceasta este situația în care media mass-media internaționale au raportat prost. S-au concentrat pe toate argumentele împotriva lui Bolsonaro, ignorând motivele pentru care oamenii ezită să voteze pentru cealaltă parte.

Propunerile lui Haddad includ „controlul democratic” asupra presei, „controlul democratic” asupra poliției și „controlul democratic” asupra procurorilor și a sistemului judiciar, și acesta a afirmat, de asemenea, că demiterea Dilmei și procesul lui Lula erau ilegitime. Aceste poziții i-au făcut pe mulți să creadă că credința în libertate și democrație ar însemna votul pentru Bolsonaro – sau pentru nimeni (adică abținerea sau anularea voturilor).

Sondajele arată că majoritatea brazilienilor susțin atât punerea sub acuzare a Dilmei, cât și condamnarea lui Lula. Faptul că Haddad a folosit sloganul „Haddad este Lula” și că a afirmat că punerea sub acuzare a fost o lovitură de stat pur și simplu l-au făcut mai puternic pe Bolsonaro.

Sondajele arată că Bolsonaro era mai popular printre persoanele cu studii superioare, mai ales din orașe. De exemplu, Sao Paulo, cel mai mare și mai bogat oraș din țară (si cu 22 milioane de locuitori in aria sa metropolitana, cel mai populat din cele 2 Americi / din emisfera Vestica a Lumii – nota Economic Zoom), a furnizat 60% din voturi către Bolsonaro. Sao Paulo este un oraș global cu multe companii și organizații internaționale instalate – nu un fel de regiune „nativistă”.

Gânduri de final

Bolsonaro a devenit echivalentul politic a ceea ce autorul Nassim Taleb numește „Antifragil”. Cu cât este atacat mai mult, cu atât devine mai puternic. A ajuns la un punct în care a reușit să beneficieze de mediul electoral haotic. Acum, el devine al 38-lea președinte al Braziliei și trebuie evaluat pe baza politicilor sale. El are o echipă bună de oameni care cred în libertate, democrație și reformele de care Brazilia are nevoie ca să înceapă din nou să crească. Principala preocupare pe care brazilienii o au acum este dacă va reuși sau nu să îndeplinească ceea ce a promis.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.