EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Politica Monetara & Inflatia, Treasury-Bonds & Bills

Curba randamentului titlurilor de stat ale S.U.A. tocmai s-a inversat – în decembrie 2018 -, după un deceniu

– Mișcarea naște întrebări proaspete despre Rezerva Federală („FED”) și economie –

Curba de randament a titlurilor emise de Trezoreria SUA s-a inversat pentru prima dată în mai mult de un deceniu, conform unei analize din Bloomberg.

Este un moment la care s-a gândit cea mai mare piață de obligațiuni din lume în ultimele 12 luni. Am scris cam în aceeași perioadă anul trecut că Wall Street a contractat un fel de febră de aplatizare, iar șase dintre cei 11 analiști pe care i-am intervievat au spus că această curbă de la doi la zece ani ar fi trebuit să se inverseze măcar un pic până la sfârșitul anului 2019. Nu este exact ceea ce s-a întâmplat recent, deși această răspândire a atins cel mai scăzut nivel din 2007. Mai degrabă, diferența dintre randamentele Trezoreriei de trei și cinci ani a scăzut sub zero, făcând ca prima porțiune a curbei să se inverseze în acest ciclu.

Prima Inversare

După ani de aplatizare, diferența de randament dintre unele bonuri de Trezorerie scade sub zero

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2018-12-03/u-s-yield-curve-just-inverted-that-s-huge

Mișcarea nu a apărut din neant. De fapt, am scris recent că amplitudinea dintre bonurile de Trezorerie pe termen scurt se îndreaptă spre inversare, iar Katherine Greifeld și Emily Barrett de la Bloomberg News au remarcat scăderea sub zero eșuată de pe 30 noiembrie 2018. Cu toate acestea, nu mă așteptam neapărat ca această zi să vină atât de repede. Strategii de rating au spus de mult că apropierea nu este suficientă atunci când vorbim de o curbă inversată a randamentelor și de implicațiile economice bine-cunoscute care vin împreună cu aceasta, și anume că amplitudinea dintre randamentele Trezoreriei pe termen scurt și lung a scăzut sub zero înainte de fiecare din ultimele șapte recesiuni.

Este important să țineți minte cronologia dintre inversiune și încetinirea economică – nu este instantanee.

Curba randamentelor de la trei la cinci ani a scăzut sub zero în ultimul ciclu, pentru prima dată în august 2005, cu circa 28 de luni înainte de începerea recesiunii. Faptul că aceasta este prima porțiune afectată nu este surprinzător, având în vedere cât de mult analizează comercianții cu obligațiuni perspectiva Rezervei Federale pentru creșterile ratei dobânzii. Tot ceea ce înseamnă este că Banca Centrală (FED) va lăsa probabil ratele dobânzilor stabile sau chiar le va reduce un pic în 2022 sau 2023. Aș spune ca nu este doar posibil, dar și probabil, dat fiind faptul ca suntem deja în una dintre cele mai lungi expansiuni economice din istoria SUA.

Întrebarea mai interesantă ar putea fi de ce această parte a curbei de randament a câștigat cursa spre inversiune, mai degrabă decât amplitudinea bonurilor de trezorerie de șapte și zece ani, care ar fi trebuit să scadă sub zero la începutul lui 2018. Unul dintre motive ar putea fi faptul că reducerea valorii bilanțului Fed pune mai multă presiune asupra obligațiunilor de 10 ani decât asupra scadențelor mai scurte, ceea ce nu a fost cazul în perioadele anterioare de inversare. Într-adevăr, factorii de decizie politică nu au dat semne de atenuare a acestei înăspriri subtile.

Mai mult decât atât, Departamentul de Trezorerie vinde cantități tot mai mari de datorii, care afectează în mod disproporționat obligațiunile cu cea mai lungă durată deoarece cumpărătorii trebuie să ia în considerare riscul pe care îl absorb. Amintiți-vă de curba de la 5 la 30 de ani, care a scăzut sub 20 puncte de bază în iulie 2018 ? Această răspândire are acum aproximativ 46 de puncte de bază, determinată de randamentele încăpățânat de ridicate ale obligațiunilor cu durată lungă.

Având în vedere pivotarea recentă din partea celor mai importanți lideri FED – Jerome Powell, Richard Clarida și John Williams – acest flirt cu inversarea între bonurile Trezoreriei de doi, trei și cinci ani probabil că nu va dispărea.

Piața de obligațiuni se apropie rapid de punctul în care comercianții trebuie să se întrebe dacă o majorare a ratei crește acum șansa unei tăieri în câțiva ani. Alte întrebări includ „Ce este neutru?” Și „Poate Fed să asigure o aterizare ușoară?” Ca să nu mai vorbim de ideea dacă relația asumată între piața muncii și așteptările inflaționiste este încă intactă.

Acestea sunt întrebări importante fără răspunsuri ușoare, iar prima inversare a curbei de randament din SUA oferă doar un singur indiciu. FED-ul dorește să fie mai dependent de date de acum înainte. Sunt șanse mari că și piața va face același lucru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.