EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Cum ar putea exploda strategia comercială intransigentă a lui Trump

Tactica dură de negociere a președintelui Trump, de tipul “America înainte de toate”, poate produce un nou acord privind NAFTA, dar istoria sugerează că ar putea crea sânge rău împotriva SUA pentru ani de zile sau chiar mai mult, conform unui articol publicat pe Axios.com.

În esență: A juca dur (hard-ball) este o tactică de negociere, de obicei cu rezultate limitate – câștigi aplauze acasă, dar de cealaltă parte, nimeni nu râde. „A juca un joc în care partea cealaltă pare a fi un ratat face ca partenerii potențiali să nu se supună aceleiași soarte”, a declarat Richard Fontaine, președintele Center for a New American Security.

Fontaine a adăugat: „Este, de asemenea, inutil: Comerțul este o activitate tipic avantajoasă pentru toată părțile ‘win-win’ – tranzacțiile au loc, în definitiv, doar dacă ambele părți cred că vor câștiga”.

Ce spun ei: De-a lungul secolelor, acordurile obținute prin constrângere și coerciție au revenit adesea pentru a-l bântui pe cel care a intimidat, spun experții.

  • Beijing-ul tratează Războaiele Opiului din secolul al XIX-lea, în care Marea Britanie și Franța au forțat China să se deschidă spre comerț în condiții umilitoare, ca și cum ar fi fost ieri.
  • Hitler a ajuns la putere în urma termenilor zdrobitori care au încheiat Primul Război Mondial: „Mama tuturor tratatelor inechitabile a fost Tratatul de la Versailles și știm ce s-a întâmplat cu acesta”, a spus Gary Hufbauer, de la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.
  • „Acordurile britanice și franceze” cu coloniile lor au fost, în general, respinse imediat după obținerea independenței „.

Imaginea de ansamblu: Trump a anunțat recent o lovitură aparentă, declarând că a făcut ca Mexicul să să se distanțeze de Canada și că a ajuns la un acord de principiu cu privire la o nouă formulă NAFTA, care cuprindea aproape în totalitate concesii din partea Mexicului. Până atunci, liderii canadieni și mexicani au insistat că nici o înțelegere cu Trump nu ar fi posibilă decât dacă ar fi fost trilaterală.

Apoi, Trump a dat Canadei un ultimatum: Semnarea cât mai rapidă a acordului, cu orice modificări pe care le-ar putea încropi împreună cu Casa Albă, sau Trump va încheia înțelegerea cu Mexicul și fără Canada. Și, după aceea, ar fi perceput tarife pentru mașinile fabricate în Canada.

  • Ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, și-a scurtat recent o călătorie prin Europa și a zburat la Washington, DC. Atât Freeland, cât și Trump au sugerat că o înțelegere este posibilă.
  • În cazul în care o înțelegere este realizată și primește aprobările legislative necesare în cele trei capitale, aceasta ar fi cea de-a doua lovitură a lui Trump într-o săptămână.
  • Reformarea acordului îi va oferi lui Trump drepturi majore de laudă chiar și înspre alegerile de la mijlocul lunii noiembrie 2018, având în vedere jurămintele sale frecvente din timpul campaniei din 2016 de a reface sau de a ucide NAFTA.

În continuare, deși nu poate acționa decât după încheierea alegerilor, Trump va strânge șuruburile față de China.

Un nou acord comercial cu Beijing-ul ar putea dura mult mai mult – recent, experții au declarat pentru Axios că războiul comercial dintre SUA și China ar putea dura un an sau mai mult.

Spre deosebire de Canada și Mexic, China nu este un partener economic mic, iar liderul Xi Jinping are avantajul de a ține în frâu Coreea de Nord, cu care Trump dorește cu disperare un acord asupra armelor nucleare.

Xi „nu dorește o luptă”, a declarat Ian Bremmer, președintele Grupului Eurasia. „Ei s-au mai oferit să crească achizițiile de bunuri din S.U.A. Aproape sigur vor pune mai multe la bătaie pe parcurs.”

Cu toate acestea, pariurile arată că China va fi greu de convins.

„Există deja repercusiuni ale poziției agresive de negociere a lui Trump”, a declarant Douglas Irwin, istoric economic la Colegiul Dartmouth, pentru Axios.

  • „Aproape nici o altă țară nu dorește să negocieze un acord comercial cu Statele Unite pentru că se știe că administrația va avea cerințe imposibile sau care vor sfârși prin restrângerea comerțului”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.