MACROECONOMIE, Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Concurenta & Protectie Consumator

China este înclinată spre dominația mondială – nu cu rachetele și cu port-avioanele, ci cu controlul energiei solare, al cloud computing-ului și a altor industrii ale viitorului

China este înclinată spre dominația mondială – nu cu rachetele și cu port-avioanele, ci cu controlul energiei solare, al cloud computing-ului și a altor industrii ale viitorului, conform the Washington Post.

Aceasta este doar o versiune puțin exagerată a unui avertisment din partea Camerei de Comerț americane din China. A trimis o delegație la Washington recent pentru a avertiza că „politicile agresive mercantiliste ale Chinei sunt una dintre cele mai grave amenințări cu care se confruntă viitorul sectoarelor tehnologiilor avansate din SUA”, după cum afirmă propunerea lor de politică – și că guvernul SUA nu face suficient pentru a contracara amenințarea.

Avertizarea este în special surprinzătoare venind de la AmCham China, așa cum se numește ea însăși, care de ani de zile își „forțează mușchiul” de advocacy pentru a convinge Statele Unite să lase China să intre în sistemul comercial mondial și să respingă americanii pe care i-a simțit prea duri față de China.

„Acum spunem că lucrurile sunt dezechilibrate, iar guvernul trebuie să se trezească și să acționeze”, mi-a spus James McGregor, președintele APCO Worldwide din China, în timpul unei vizite la The Post. „Aceasta vizează dominația industriilor viitorului. Vorbim despre inteligența artificială și despre toate lucrurile care sunt importante pentru economia americană „.

Având în vedere retorica anti-chineză a președintelui Trump în timpul campaniei, s-ar putea aștepta ca directorii americani de la Beijing și Shanghai să se simtă optimiști cu privire la perspectivele unui răspuns din partea SUA. Ei sunt plini de speranță – dar și ei sunt nervoși, din motive pe care le vom expune imediat, că administrația ar putea să piardă această ocazie pentru a le corecta.

În primul rând, însă: De ce AmCham și-a schimbat tonul atât de dramatic de la cele mai bune zile, cele ale intrării Chinei în Organizația Mondială a Comerțului?

Răspunsul Camerei: China s-a schimbat, nu noi. Politica sa s-a schimbat, a spus McGregor, de la „reformă și deschidere” la „reformă și închidere”. Regimul comunist dorește în continuare creșterea economică și mecanismele de piață, cu alte cuvinte, fără a-și supune economia concurenței directe din afară. De fapt, un studiu recent a arătat că peste 80% din membrii comisiei „se simt mai puțin bineveniți decât înainte”, a spus un alt membru al delegației, Lester Ross de la firma de avocatură WilmerHale.

China are o strategie industrială bine dezvoltată pe termen lung, spune AmCham China. Limitează accesul firmelor din SUA la piața sa; cere companiilor americane să-și împărtășească tehnologia avansată doar pentru a obține accesul limitat; cumpără companii străine care posedă tehnologia de care are nevoie, împiedicând în același timp firmele din SUA să investească în China; oferă resurse pentru companiile chineze pe măsură ce acestea se ridică; și apoi, odată ce acele firme chineze s-au „îngrășat” pe piața chineză vastă și protejată, le trimite să concureze în lumea largă.

„Relația economică este critică atât pentru Statele Unite, cât și pentru China”, a spus William M. Zarit, fost diplomat american și acum consilier senior la grupul Cohen și președinte al AmCham China. „Dar, oricât de puternică ar fi, avem o relație de investiții și relații comerciale care este nefuncțională. . . . Trebuie să abordăm acest lucru. ”

În timpul campaniei, Trump a susținut că China ne „jecmănește la stânga și la dreapta”. „Sunt oameni care doresc să nu mă refer la China ca la dușmanul nostru”, a scris el în 2015. „Dar exact asta sunt.”

Dar oare scepticismul său anterior se va transforma într-o politică inteligentă?

Încă de la întâlnirea cu președintele chinez Xi Jinping, Trump a părut foarte impresionat de liderul comunist și de relația crescândă dintre Statele Unite și China, pe care a descris-o drept „ceva foarte special, ceva foarte diferit de ceea ce am avut vreodată”.

Acest lucru ar putea fi un preludiu, directori americani sunt îngrijorați, la concesii economice menite să câștige cooperarea pe Coreea de Nord. Ei, de asemenea, se tem că, în măsura în care administrația se concentrează asupra economiei, va fi vorba despre fier, oțel și alte sectoare industriale grele, mai degrabă decât despre tehnologiile care vor fi cruciale în viitor.

Cel mai mult, totuși, se îngrijorează, pentru că nu ar fi ușor ca cineva să vină cu un răspuns inteligent la relația inegală.

„Sistemele noastre sunt fundamental diferite”, a explicat Timothy P. Stratford, membru al delegației care a lucrat în biroul reprezentanților comerțului din S.U.A. între 2005 și 2010. „Noi urmăm procesul. . . . China se concentrează pe rezultate. ”

Dacă legea din SUA permite unei companii chineze să cumpere o bancă americană, cu alte cuvinte, guvernul SUA nu va interveni – chiar dacă firmele din SUA sunt blocate în China și situația generală pare a fi nedreaptă.

Delegația nu a venit cu propuneri detaliate de politică, deși mai mulți membri au solicitat noi niveluri de revizuire pentru investițiile chineze propuse. În mare parte, doresc o recunoaștere a faptului că economia chineză nu este „economie de piață funcțională” așa cum au sperat americanii, în timpul tentativei de a deschide sistemul comercial global – și că așteptarea pentru ca ea să „evolueze” nu mai este o opțiune viabilă.

„Soluția trebuie să fie o combinație de ofensivă și apărare”, a declarat Randal L. Phillips, partener al Asiei pentru Grupul Mintz. „China trebuie să facă față unor consecințe”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.