LIFE-STYLE & HOBBY, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL, Politici Industriale, Stiinta & Tehnologie

Centrala Nucleară a viitorului ar putea deja pluti în apropierea Rusiei

www.popsci.com

– Reactoarele extrateritoriale ar putea fi mai ieftine, mai sigure și mai flexibile, afirmă susținătorii lor, făcându-le o armă utilă împotriva schimbărilor climatice. Criticii lor nu sunt chiar așa încrezători –

MURMANSK, Rusia – De-a lungul țărmului Golfului Kola, în nord-vestul îndepărtat al Rusiei, se află bazele submarinelor nucleare și spărgătoarelor de gheață ale țării, descrie un articol din The New York Times. Dealurile joase, stâncoase coboară spre malul industrial al docurilor, macaralelor și căilor ferate. În golf, submarinele au sondat timp de zeci de ani apele azure, călătorind între portul lor și adâncurile oceanelor.

Aici, Rusia desfășoară un experiment cu energie nucleară, despre care susținătorii spun că este o realizare de vârf a ingineriei, dar criticii o numesc iresponsabilă:

Rusia lansează o centrală nucleară plutitoare.

Legată de un chei al orașului Murmansk, Akademik Lomonosov se balansează ușor pe valuri. Unitatea plutitoare, formată din două reactoare miniaturale de tipul celor folosite anterior pe submarine, este deocamdată singura de acest fel.

În timp ce este lider al acestei tendințe, Moscova este departe de fi singura care vede potențialul centralelor nucleare plutitoare. Două companii din China susținute de stat construiesc astfel de facilități, iar oamenii de știință americani au elaborat proiecte proprii.

Susținătorii spun că sunt mai ieftine, mai ecologice și, poate, contraintuitiv, mai sigure. Aceștia imaginează un viitor în care centralele nucleare se află în largul coastelor marilor orașe ale lumii.

„Ei sunt cu ani lumină în fața noastră”, a declarat Jacopo Buongiorno, profesor de inginerie nucleară la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (celebrul MIT – nota EconomicZoom), despre programul rusesc de energie electrică plutitoare.

Rosatom, compania nucleară de stat a Rusiei, a exportat tehnologia nucleară timp de ani de zile, vânzând centrale în China, India și o serie de țări în curs de dezvoltare. Însă reactoarele mai mici amplasate efectiv pe plutitoare pot fi asamblate mai repede, pot fi amplasate într-o gamă mai largă de locații și pot răspunde mai agil la furnizarea fluctuantă către rețelele electrice care se bazează din ce în ce mai mult pe energie eoliană și solară.

Proiectul rus implică utilizarea unor reactoare-stil submarin încărcate pe vase, cu un tambuchi în apropierea etravei pentru a le conecta la rețelele electrice locale. Reactoarele vor genera o cantitate combinată de 70 de megawați de energie electrică sau suficientă pentru alimentarea a aproximativ 70.000 de case tipic americane. Rosatom intenționează să producă în serie astfel de centrale nucleare plutitoare și explorează diverse planuri de afaceri, inclusiv păstrarea proprietății asupra reactoarelor în timp ce vând energia electrică pe acestea care o generează.

Structura voluminoasă, dreptunghiulară seamănă cu un magazin, doar cu o emblemă nucleară a unui atom amplasată pe o laterală. În interiorul său, reactorul plutitor este o vizuină de coridoare înguste, scări abrupte, țevi, fire și semne de avertizare scrise cu litere chirilice.

Oficialii plănuiesc să remorcheze nava în orașe de coastă care au nevoie de energie, fie pentru creșteri pe termen scurt, fie pentru suplimentări pe termen mai lung la alimentarea cu energie electrică. Aceasta poate transporta uraniu îmbogățit suficient pentru a alimenta cele două reactoare timp de 12 ani, înainte de a fi remorcată, cu combustibilul uzat, înapoi în Rusia, unde vor fi prelucrate deșeurile radioactive.

O echipă rotativă de aproximativ 300 de ruși, inclusiv personalul de pază, va opera această instalație. Rosatom ia in considerare un program de lucru în care vor ramane la bord timp de patru luni cu o pauză de patru luni. Anul viitor, Akademik Lomonosov va începe să deservească Pevek, un port îndepărtat din Siberia, situat la aproximativ 500 de mile de Alaska.

În timp ce se va afla pe navă, echipajul civil va avea acces la o mulțime de facilități, făcând structura un fel de combinație între platoul pentru „The Hunt for Red October” (film apocaliptic de Hollywood ce imagina un posibil razboi nuclear pornit de pe un submarin sovietic, metafora fiind ref. conditiile austere – nota Economic Zoom) și o modernă navă de croazieră. Cei de la bord pot înota într-o piscină decorată cu poze ale unei plaje tropicale, juca squash sau în mod neobișnuit, având în vedere importanța aparentă a sobrietății pe un astfel de vas, servi o băutură la bar.

Utilizarea reactoarelor nucleare pentru propulsia marină sau pentru centralele plutitoare nu este nouă. Statele Unite au folosit un reactor bazat pe barje pentru a genera energie electrică pentru Zona Canalului Panama din 1968 până în 1976, iar Westinghouse, constructorul american al reactorului, a planificat – dar nu a construit – două centrale plutitoare pe coasta New Jersey în jurul acelei perioade.

Ideea energiei nucleare plutitoare a câștigat sprijin neașteptat după tsunami-ul japonez din 2011. Acest dezastru a făcut ravagii asupra centralei de pe coastă de la Fukushima prin inundarea generatoarelor diesel de rezervă destinate răcirii centralei în cazul unei opriri de urgență.

Un reactor plutitor, spun susținătorii, va supraviețui valurilor unui tsunami pe mare. Și dacă ar fi nevoie de o oprire de urgență, ar fi păstrat accesul la răcire, ceea ce este mai ușor de făcut dacă este deja în apă, decât să se bazeze pe pompe. Rosatom, într-o declarație, a insistat că centrala sa este „invulnerabilă la tsunami”.

Profesorul Buongiorno de la M.I.T. a propus transportarea unor centrale nucleare mici sau la scară reală pe platforme similare cu cele utilizate în industria de petrol și gaze. Acest lucru, a spus el, va îmbunătăți economia și siguranța proiectului, deoarece industria nucleară încearcă să concureze cu energia electrică ieftină generată eolian, solar și din gaze naturale.

Plasarea reactoarelor nucleare pe nave ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea costurilor de construcție. Excedentele de costuri, precum și opoziția politică aproape că au făcut să înceteze construcția de centrale nucleare în Statele Unite. Eficiența liniei de asamblare de pe șantierele navale ar contribui la reducerea costurilor.

Și mai există și potențialul pentru ameliorarea schimbărilor climatice: Centralele nucleare generează energie electrică fără gaze cu efect de seră care încălzesc planeta și, spre deosebire de alte surse de energie curate, cum ar fi turbinele eoliene și fermele solare, funcționează în permanență.

Rosatom nu a dezvăluit până acum costul construirii barjei sau numele țărilor interesate să cumpere electricitate. Compania estimează că fiecare centrală plutitoare va necesita 4 ani pentru a fi construită, în comparație cu un deceniu sau cam așa ceva în cazul multor centrale nucleare. Ziarul Sudan Tribune a citat ministrul resurselor de apă și electricității din această țară, afirmând că guvernul de la Khartoum are un acord pentru a deveni primul client străin. Un purtător de cuvânt al guvernului sudanez, Mujahid Mohammed Satti, a refuzat să comenteze știrea.

Și alții explorează această tehnologie. China dorește să construiască 20 de centrale nucleare plutitoare, dintre care prima va începe în doi ani. O companie franceză a proiectat un reactor numit Flexblue care nu ar pluti, ci mai degrabă va fi scufundat pe fundul oceanului.

Dar unele grupuri de mediu – chiar și cele deschise unui rol pentru energia nucleară ca înlocuitor al centralelor electrice tradiționale – sunt sceptice.

În primul rând, acestea nu sunt convinse de asigurările Rosatom în privința siguranței. Criticii se tem că în timpul unui tsunami, structura de oțel de 21.000 de tone nu ar putea ieși din val. În scenariul cel mai pesimist, acestea spun că s-ar rupe din ancoră și că ar fi propulsată înspre țărm, trecând prin clădiri până când ar ateriza, aburindă și contorsionată și cu două reactoare active la bord, departe de sursa lichidului de răcire.

Într-un astfel de caz, spune Rosatom, o sursă de energie de rezervă și un lichid de răcire la bord ar împiedica topirea reactoarelor, cel puțin pentru primele 24 de ore. „În acest timp, ne-am gândi ce să facem”, a declarat Dmitri Alekseyenko, directorul adjunct al programului de reactoare plutitoare al Rosatom. Autoritățile de reglementare din SUA, totuși, solicită ca reactoarele de la sol să funcționeze timp de 72 de ore într-o oprire de urgență, fără alimentare externă cu apă.

Iar faptul că tehnologia este bine testată pe navele rusești oferă criticilor puțină satisfacție, având în vedere o lungă istorie a deversărilor și a accidentelor care implică submarine nucleare și spărgătoare de gheață operate de flotele sovietice și rusești.

În anii 1960 și 1970, Uniunea Sovietică a aruncat reactoarele în Marea Kara, în Oceanul Arctic, la nord de Golful Kola. Submarinele nucleare ruse s-au scufundat în 1989 și 2000, în timp ce un spărgător de gheață nuclear rusesc a luat foc în 2011, iar reactorul de pe un altul a deversat radiații în același an, potrivit Bellona, un grup norvegian de mediu.

„Întrebarea este dacă clienții Rusiei se vor simți confortabil cu ceva de genul acesta ancorat chiar pe un dig dintr-un oraș important”, a declarat Matthew McKinzie, directorul programului nuclear al Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale din Washington, într-un interviu telefonic.

O navă de pescuit Greenpeace a urmărit Akademik Lomonosov în călătoria sa de la șantierul naval din Sankt Petersburg către Murmansk, unde va fi alimentat, arborând un drapel în limba engleză, care titra: „Reactor nuclear plutitor? Pe bune?“

„Ca toate proiectele, domnul Buongiorno a recunoscut, „nimic nu este perfect „.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.