INTERNATIONAL, Buget & Finantare Deficit

Cele mai mari 20 de corporaţii americane dețin profituri de aproape 750 miliarde de dolari în conturi offshore

Cele mai mari 20 de corporaţii americane dețin profituri de 743 miliarde de dolari în conturi offshore, motiv pentru care impozitarea lor ar aduce Trezoreriei SUA circa 119 miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de organizaţia NerdWallet Taxes.

Sursă: www.foxnews.com
Sursă: www.foxnews.com

Pe acest fond, organizaţiile de lobby cer scutiri de taxe pentru aducerea banilor în Statele Unite, explicând că utilizarea lor poate extinde afacerile și crea locuri de muncă.

Cele mai mari 10 corporații americane cu profituri deținute în străinătate sunt:

  1. General Electric (108 miliarde de dolari)
  2. Microsoft (76,4 miliarde de dolari)
  3. Pfizer (73 miliarde de dolari)
  4. IBM (44,4 miliarde de dolari)
  5. Exxon Mobil (43 miliarde dolari)
  6. Citigroup (42,6 miliarde dolari)
  7. Procter & Gamble (42 miliarde dolari)
  8. Johnson & Johnson (41,6 miliarde dolari)
  9. Apple (40,4 miliarde dolari)
  10. HP (33,4 miliarde dolari)

Dacă ar decide să-şi repatrieze profiturile, datoria cea mai mare la Fisc ar fi deținută de Micro­soft, în valoare de 24 miliarde de dolari, urmat de gi­gantul farmaceutic Pfizer cu 14,1 miliarde de dolari și de Apple, care ar avea de plătit impozite de 13,8 miliarde de dolari, potrivit studiului citat.

CNBC arată că fondurile obținute din taxarea acestor profituri ar avea un impact semnificativ la deficitul bugetar de 642 miliarde de dolari al SUA, însă puțini politicieni americani ar iniția acțiuni pe această temă, de frică să nu-şi strice relaţiile cu marile companii, care pot avea o influenţă decisivă asupra carierelor lor.

„Vorbim de profituri offshore cam cât 10% din PIB, ceea ce în opinia mea este o sumă substanţială. Toţi banii aceştia ar putea fi folosiţi pentru a finanţa statul“, a declarat Dana Lime, analist fiscal la NerdWallet.

Deoarece Congresul nu s-a pus de acord asupra adoptării bugetului sau a unor măsuri de finanţare pe termen scurt pentru anul fiscal 2014, început la 1 octombrie, activitatea statului federal  este blocată parţial începând de marţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.