EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala

AMAZONIA – Cât de gravă este situația din Brazilia?

Sursa: The Times of Israel

O traducere după BBC

Mii de incendii distrug pădurea Amazoniană din Brazilia – fiind catalogate drept cele mai intense incendii de aproape un deceniu.

Statele nordice Roraima, Acre, Rondônia și Amazonas au fost afectate în mod deosebit.

În Bolivia au fost, de asemenea, incendii uriașe peste graniță, devastând părti din pădurea tropicală și savana din țară.

Deci ce se întâmplă exact și cât de grave sunt incendiile?

 

Anul acesta au fost multe incendii

Brazilia – casă a mai mult de jumătate din Pădurea Amazoniană – a cunoscut un număr mare de incendii în 2019, sugerează datele agenției spațiale braziliene.

Institutul Național de Cercetări Spațiale (Inpe) spune că datele sale din satelit arată o creștere de 76% față de aceeași perioadă din 2018.

Sursa foto: BBC

Cifrele oficiale arată că peste 87.000 de incendii forestiere au fost înregistrate în Brazilia în primele opt luni ale anului – cel mai mare număr din 2010. Aceasta se compară cu 49.000 în aceeași perioadă din 2018.

NASA, care furnizează Inpe datele despre incendiile active, a confirmat, de asemenea, că 2019 a fost cel mai activ an de aproape un deceniu.

Sursa foto: BBC

Totuși, 2019 nu este cel mai rău an din istoria recentă. Brazilia a cunoscut mai multe perioade de incendiu în anii 2000, în 2005 a înregistrat peste 142.000 de incendii în primele opt luni ale anului.

Incendiile forestiere sunt frecvente în Amazon în perioada secetelor, care se desfășoară în perioada iulie-octombrie. Acestea pot fi cauzate de evenimente care apar în mod natural, cum ar fi loviturile de trăsnet, dar în acest an majoritatea se crede că au fost începute de fermieri și exploatatori de lemne pentru a curăța terenuri pentru culturi sau pășune.

S-a înregistrat o creștere semnificativă a incendiilor mari, intense și persistente de-a lungul drumurilor importante din Amazonul brazilian central, a declarat Douglas Morton, șeful Laboratorului de Științe Biosferice din Centrul de zbor spațial Goddard al NASA.

Timpul și locația incendiilor au fost mai consistente cu curățarea terenurilor decât cu seceta regională, a adăugat el.

Activiștii spun că retorica anti-mediu a președintelui brazilian Jair Bolsonaro a încurajat astfel de activități de curățare a copacilor de când a intrat la putere în ianuarie.

Ca răspuns la criticile de acasă și din străinătate, Bolsonaro a anunțat că interzice aprinderea incendiilor pentru curățarea terenurile pentru 60 de zile.

Președintele a acceptat, de asemenea, o ofertă de patru avioane pentru combaterea incendiilor de la guvernul chilian și a desfășurat 44.000 de soldați în șapte state pentru a combate incendiile.

Cu toate acestea, el a refuzat o ofertă G7 de 22 de milioane de dolari în urma unei dispute cu președintele francez Emmanuel Macron.

Nordul Braziliei a fost grav afectat

Majoritatea regiunilor cele mai afectate se află în nordul țării.

Roraima, Acre, Rondônia și Amazonas au înregistrat o creștere procentuală mare a incendiilor în comparație cu media din ultimii patru ani (2015-2018).

Sursa foto: BBC

Roraima a înregistrat o creștere de 141%, Acre 138%, Rondônia 115% și Amazonas 81%. Mato Grosso do Sul, mai la sud, a înregistrat o creștere de 114%.

Amazonas, cel mai mare stat din Brazilia, a declarat stare de urgență.

Despădurire deliberată?

Creșterea recentă a numărului de incendii în Amazon este legată direct de despăduririle intenționate și nu de rezultatul unui sezon extrem de uscat, potrivit Amazon Environmental Research Institute (Ipam).

Directorul Ipam, Ane Alencar, a declarat că incendiile au fost adesea folosite ca o metodă de curățare a terenurilor pentru fermele de vite după operațiuni de defrișare.

„Au tăiat copacii, au lăsat lemnul să se usuce și mai târziu i-au dat foc, astfel încât cenușa să poată fertiliza solul”, a spus ea pentru site-ul Mongabay.

Deși scala exactă a defrișărilor din păduri va fi sigură doar atunci când cifrele din 2019 sunt publicate la sfârșitul anului, datele preliminare sugerează că a existat deja o creștere semnificativă în acest an.

Datele lunare arată că amploarea zonelor curățate a crescut începând cu ianuarie, dar cu un vârf în iulie a acestui an – cu aproape 278% mai mare decât în iulie 2018, potrivit Inpe.

Sursa foto: BBC

Inpe urmărește activitatea suspectă de defrișare în timp real folosind date din satelit, trimițând alerte către zonele care ar putea fi șterse.

Peste 10.000 de alerte au fost trimise doar în iulie.

Numărul record al incendiilor coincide, de asemenea, cu o scădere accentuată a amenzilor pentru încălcările legilor privind mediul, a constatat analiza BBC.

Incendiile emit cantități mari de fum și dixid de carbon

Nori de fum din incendii s-au răspândit în regiunea Amazon și nu numai.

Potrivit Serviciului de supraveghere a atmosferei Copernicus (Cams), o parte a programului de observare a Pământului al Uniunii Europene, fumul a călătorit până pe coasta Atlanticului.

Incendiile au eliberat o cantitate mare de dioxid de carbon, echivalentul a 228 megatonne, potrivit Cams, cel mai mare din 2010.

De asemenea, acestea emit monoxid de carbon – un gaz degajat atunci când lemnul este ars și nu are prea mult acces la oxigen.

Hărțile din Cams arată acest monoxid de carbon – un poluant care este toxic la niveluri ridicate – fiind transportat dincolo de coastele Americii de Sud.

Sursa foto: BBC

La mijlocul anilor 2000 au fost mai multe incendii

În timp ce numărul de incendii în Brazilia se află la cel mai înalt nivel de aproape un deceniu, datele sugerează că Brazilia – și regiunea Amazon mai largă – au experimentat incendii mai intense în trecut.

O analiză a datelor satelitului NASA din această lună a indicat faptul că activitatea totală a incendiilor din 2019 pe Amazon, nu doar Brazilia, este aproape de medie în comparație cu o perioadă mai lungă de 15 ani.

Cifrele din Brazilia Inpe, care datează din 1998, arată de asemenea că țara a suferit perioade mai grave de activitate de incendiu în anii 2000.

Rapoartele de la mijlocul lunii august, inclusiv pe BBC, au spus că în Brazilia au fost înregistrate un număr record de incendii în acest an. De atunci, Inpe a făcut mai multe date ușor accesibile, arătând cât de mult s-au întins înregistrările sale. Acum am modificat rapoartele noastre pentru a reflecta aceste informații.

Cifrele istorice ale Inpe sunt susținute de numerele de la Cams, care arată emisiile totale de echivalent CO2 – folosite pentru a măsura cantitatea și intensitatea activității de incendiu – au fost, de asemenea, mai mari în Brazilia la mijlocul anilor 2000.

Sursa foto: BBC

Alte țări au fost și ele afectate

O serie de alte țări din bazinul Amazonului – o suprafață care se întinde pe 7,4 kmp – au cunoscut și ele un număr mare de incendii în acest an.

Venezuela a înregistrat cel de-al doilea număr cel mai mare, cu peste 26.000 de incendii, Bolivia fiind pe locul trei, cu peste 19.000. Aceasta este o creștere de 79% față de anul trecut. Peru, pe locul cinci, a înregistrat o creștere de 92%.

Dimensiunea incendiilor din Bolivia se estimează că s-a dublat de la sfârșitul săptămânii trecute. Aproximativ un milion de hectare – sau mai mult de 3.800 de mile pătrate – sunt afectate.

Sursa foto: BBC

Bolivia a angajat un „supertanker” Boeing 747 din SUA pentru a iriga aerian zonele și a acceptat o ofertă de ajutor din partea liderilor G7.

Lucrători de urgență suplimentari au fost, de asemenea, trimiși în regiune și sunt amenajate sanctuare pentru animalele care scapă de flăcări.

Șapte țări semnează un pact de protecție a pădurilor

Șapte țări din America de Sud au convenit măsuri pentru protejarea bazinului râului Amazon, pe fondul preocupărilor globale pentru incendii masive din cea mai mare pădure tropicală din lume.

Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Guyana, Peru și Surinam au semnat un pact, înființând o rețea de răspuns la dezastre și monitorizare prin satelit.

La summitul din Columbia de la începutul lunii septembrie, acestea au convenit, de asemenea, să lucreze la reîmpădurire. – BBC

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.