EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Agricultura & Agro-Food, Energie & Utilitati & Infrastructura, Cercetare & Edu & Marketing & Media, INTERNATIONAL, Nutritie & Sanatate, Stiinta & Tehnologie

ALGELE ar putea fi una din armele secrete pentru combaterea schimbărilor climatice

Sursa – Earth

Traducere din Quartz Ideas

Inimile noastre bat la unison pentru Amazon din două motive: unul a fost pentru tragedia de a privi o locație iconică arzând, iar celălalt pentru faptul că acești 6 – 8 milioane de kilometri pătrați de pădure joacă un rol vital în absorbii dioxidului de carbon din aer.

Cu cât ard mai mult incendiile, cu atât va fi mai puțin filtrat aerul pe Pământ.

Dar, în timp ce Amazon joacă un rol esențial în absorbția globală a carbonului (și ar trebui să continuăm să-l salvăm), între 1994 și 2007, oceanele noastre au absorbit 34 de gigatone de carbon din lume prin alge, vegetație și coral. Cu alte cuvinte, arborii s-ar putea să nu ne salveze – dar Oceanele ar putea.

Soluțiile din lumea naturală ajută la corectarea greșelilor făcute de oameni ce duc la încălzirea planetei. Conform unei noi analize realizate de ecologul Thomas Crowther și colegii de la ETH Zurich, o universitate elvețiană, există spații suficiente în parcurile, pădurile și terenurile existente din lume pentru a planta 1,2 trilioane de copaci suplimentari. Aceste păduri ar avea capacitatea de stocare a îndeajuns dioxid de carbon pentru a anula un deceniu de emisii de dioxid de carbon.

Dar alți oameni de știință nu sunt la fel de optimişti. Ei cred că ar putea dura sute de ani până când aceste noi plante ar putea reduce nivelul dioxidului de carbon la nivelul pe care îl sugerează studiul. Timpul optim pentru plantarea acestor copaci a fost „ieri”, mai precis acum câteva decenii.

Plantarea unui număr cât mai mare de copaci cât mai repede ar putea reduce 9 gigatone de carbon pe an – dar ar crește și prețurile produselor alimentare cu 80% până în 2050.

Prin urmare, copacii nu ne vor salva de criza actuală. Trebuie să ne uităm la oceanele noastre pentru soluții mai eficiente și uşor de aplicat la scară mare.

Aşa intră în prim plan … ALGELE.

Algele pot fi utilizate într-o serie de moduri pentru a reduce dioxidul de carbon din atmosferă. În afară de faptul că sunt cea mai eficientă soluție pentru depozitarea dioxidului de carbon, pot fi utilizate cu ușurință într-o varietate de alte produse sau materiale durabile și comerciale, de la încălțăminte la alternative de oțel până la burgeri vegetarieni.

Algele pe post de captatori de dioxid de carbon

Algele, atunci când sunt utilizate în combinație cu bioreactorii alimentați de Inteligenţă Artificială, sunt de până la 400 de ori mai eficiente decât un copac la eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă. Asta înseamnă că, în timp ce învățăm să reducem emisiile de carbon și să ne creștem modelele de consum, putem începe să reducem carbonul atmosferic semnificativ. Utilizată corect, ar putea face „negativ în carbon” un oraș fără a schimba modelele actuale de producție sau consum ale orașului.

Copacii și algele captează dioxidul de carbon în mod natural. Copacii îl „consumă” ca parte a procesului de fotosinteză prin „absorbția” de dioxid de carbon în trunchiurile și rădăcinile lor, eliberând oxigen înapoi în aer. Algele urmează același proces, dar „absorb” carbonul transformându-l în mai multe alge. Algele pot consuma mai mult dioxid de carbon decât copacii, deoarece pot acoperi suprafețe mai mari, pot creşte mai repede și pot fi controlate mai ușor de bioreactori, având în vedere dimensiunea lor relativă. Bioreactorii pot conține cantități mari de alge și pot fi optimizaţi pentru ciclul lor de creștere (și absorbţia aferentă) într-un mod care este mai ușor decât în cazul copacilor și ia supraagregarea algelor, o deshidratează și, în cele din urmă, o folosește drept combustibil sau biomasă.

Algele ca hrană

Rebecca White este unul dintre „algantreprenorii” în creștere. Este o cercetătoare la iWi, o companie nutrițională care administrează ferme de alge din Texas și New Mexico, SUA. Misiunea lor este de a accelera potențialul algelor ca soluție pentru securitatea alimentară a planetei noastre.

Proiecțiile populației arată că vom avea nevoie de o creștere de 70% a ofertei alimentare până în 2050 pentru a alimenta planeta, iar un raport recent al Națiunilor Unite avertizează asupra unei crize alimentare în curs de dezvoltare.

Cele două ferme IW găzduiesc 48 de bălți, fiecare de dimensiunea unui teren de fotbal. Ele recoltează algele și le transformă în ulei de alge, care este vândut sub formă de suplimente. În plus se lucrează la transformarea resturilor de proteine ​​și carbohidrați în produse proteice cu un gust viabil din punct de vedere comercial.

Hotelul Novotel din Bangkok operează o fermă de alge urbane pe acoperiș în parteneriat cu startup-ul EnerGaia, producător de alimente și suplimente pe bază de spirulină. Fondatorul și CEO Saumil Shah a început EnerGaia după ce a lucrat pentru GE pentru un proiect de biocombustibili bazat pe alge în Thailanda.

Compania a strâns o finanțare din seria A în valoare de 3,65 milioane dolari în 2019, alimentând viziunea sa de a transforma piața de spirulină într-o soluție durabilă, accesibilă și profitabilă pentru deficitul de resurse viitoare cauzat de dependența mondială de producția alimentară intensivă în apă. El pariază că Spirulina va deveni un element alimentar de bază.

Algele ca material

Designerii olandezi Eric Klarenbeek și Maartje Dros folosesc algele pentru a crea polimeri care pot fi folosiți în imprimarea 3D ca înlocuitor al plasticului.

„În principiu, putem face orice din acest polimer local de alge: de la sticle de șampon la tacâmuri sau coșuri de gunoi”, spune coordonatoarea de proiect a firmei Johanna Weggelaar. „Scopul nostru este să transformăm în cele din urmă un proces de fabricație industrială – o sursă de poluare care contribuie la încălzirea globală – într-un mod de a scădea CO2 din atmosferă. Utilizarea algelor ca materie primă ar transforma orice mod de producție într-un mod de a ajuta mediul înconjurător. ”

Multe alte companii comercializează deja producția de fibre de alge. Unul dintre inovatorii de frunte este Bloom, o companie care produce o spumă din alge. Acest material este apoi utilizat pentru încălțăminte și plăci de surf, care se realizează de obicei din petrol. Unii dintre clienții lor care folosesc spumă de alge pentru pantofi includ Merrill, Adidas și H&M. În timpul recoltării algelor, tehnologia Bloom curăță, de asemenea, apa și o readuce în ecosistemul de apă dulce, rezultând 225 de sticle de apă filtrată returnate în mediu și 21 de baloane de CO2 care nu au intrat în atmosferă.

Sursa – Energy Education

Algele pe post de combustibil

Algele pot fi de asemenea utilizate pentru a produce biocombustibili, care sunt combustibili derivați direct din materie vie. Aceasta înseamnă că pot oferi o alternativă mai durabilă la combustibilii fosili producători de carbon, cum ar fi petrolul. De fapt, se știe că algele produc până la 5.000 de galoane de biocombustibil dintr-un singur acru într-un an (Nota EcZoom 1 acru = 0,4 hectare).

Guvernul SUA a explorat pentru prima dată algele ca alternativă la petrol în timpul crizei energetice din anii ’70. A abandonat proiectul în anii ’90, deoarece nu au putut să-l facă competitiv în ceea ce privește prețul petrolului. Cu toate acestea, odată cu creșterea costurilor de petrol și ca un imperativ de a găsi soluții de energie curată, atât companiile petroliere, precum Exxon, cât și investitorii investesc bani pentru rezolvarea ecuației algelor pe post de combustibil.

În timp ce se înregistrează progrese, industria recunoaște că este o călătorie lungă către profitabilitate. Extracția uleiului de alge este un proces costisitor și dificil de dimensionat. Institutul de Bioştiințe Energetice (EBI) din Berkeley a proiectat că dezvoltarea producției de biocombustibili de alge în costuri competitive va necesita cercetare, dezvoltare și testare pe termen lung. De ce să nu începem acum?

Provocările algelor

Scalarea algelor pentru producția de biocombustibili nu este lipsită de provocări. În primul rând, creșterea algelor este rapidă și a fost greu de gestionat și optimizat istoric. Aceasta poate fi abordată cu tehnologie nouă, cum ar fi învățarea automată și Inteligenţa Artificială, care ajută la gestionarea procesului de creștere pentru a se asigura că creșterea se întâmplă printr-o cadență gestionată și previzibilă. Un alt factor limitativ este costul implementării și drumul dificil spre rentabilitate pentru multe dintre aceste tehnologii. Istoric a fost greu să convingi oamenii să plătească mai mult pentru ceva pentru care pot plăti mai puțin.

Cu toate acestea, timpul pentru ieftin ia sfârșit. Trebuie să luăm în considerare opțiuni alternative eficiente pentru planetă, nu doar rentabile.

Avem nevoie de mai mult capital investit în soluții pe termen lung care să ajute la rezolvarea problemelor mari. Ciclul actual de investiții de 5 ani pentru majoritatea companiilor care beneficiază de capital de risc este prea scurt pentru a rezolva probleme majore de luptă, cum ar fi schimbările climatice. Pentru ca aceste soluții să funcționeze, avem nevoie de opțiuni de investiții care să permită o rentabilitate treptată a profitului și o planificare, gândire și execuție pe termen lung.

Ce urmează?

Algele sunt o alternativă din ce în ce mai viabilă pentru multe soluții costisitoare ce privesc schimbările climatice. Companiile de viitor recunosc această oportunitate și investesc acum, dar este, de asemenea, important ca oamenii să ia în considerare ce pot face în fiecare zi pentru a reduce impactul lor asupra mediului.

Fiecare lucru mic ajută. În afară de a ieși și de a planta un copac, de a participa la o curățare a oceanului sau de a lucra pentru companii care fac schimbări progresive pentru lumea noastră, priviți algele ca o potențială resursă alimentară, luați în considerare achiziția de produse create cu alge, și sprijiniţi eforturile locale și regionale de a adopta metodele de absorbție și sechestrare a algelor.

Problemele lumii pot fi rezolvate prin două lucruri: acțiunea colectivă și tehnologia umană, care se îmbunătățește odată cu găsirea de modalități noi de a face lucrurile. Toţi putem fi o parte a schimbării și să sprijinim acele companii care deschid drumul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.