EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, INTERNATIONAL

Agitație diplomatică în Nordul Mării Negre: avioanele negociatorilor survolează cerul unei Românii care tace

Autor: Mariana Bechir – Curs de Guvernare

Sursă foto: Google / Chișinău

Așa cum era de anticipat, marile puteri implicate în limpezirea geopolitică de la Marea Neagră și-au pus emisarii în mișcare. În cele câteva zile scurse de la declanșarea crizei de la Chișinău, Europa, SUA și Rusia accelerează contactele directe cu statele regionale – în speță Moldova și Ucraina:

Ca după un plan respectat cu strictețe, avioanele negociatorilor au început să survoleze de la est la vest și invers, cerul României:
adică al țării care nu a reușit să prezinte o poziție oficială în chestiunea Republicii Moldova: nu se reușește cvorumul în Parlamentul de la București.

Întâlnire cancelarul Germaniei – președintele Ucrainei la Berlin

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a fost primit în vizită la Berlin, într-o vizită oficială, de către cancelarul Angela Merkel.

Tema discuțiilor a fost posibilitatea Ucrainei de a adera la NATO și la UE.

Ministrul de Externe al Moldovei – la Washington, Maia Sandu – așteptată la Berlin

Pe contul său de Facebook, Nicu Popescu a transmis că noul asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al Secretarului de stat al SUA, Philip T. Reeker, a felicitat Republica Moldova pentru tranziția pașnică a puterii și i-a transmis că Statele Unite sunt deschise „să relanseze și să intensifice dialogul politic și cooperarea pe multiple planuri”.

Johannes Hahn – vizită intempestivă la Chișinău

Comisarul european a declarat că este posibil ca în toamnă să fie reluată asistența financiară a UE pentru Republica Moldova.

Și partea rusească

Greceanîii a declarat “că susținerea solidară a Federației Ruse, Statelor Unite și Uniunii Europene în depășirea crizei politice din Republica Moldova a fost un element decisiv pentru transmiterea pașnică a puterii, la Chiținău”. “Vașnețov, la rândul său, a salutat formarea noii majorități parlamentare, reamintind că Rusia a fost una din primele țări care au recunoscut legitimitatea noului Parlament”, scrie Radio Europa Liberă.

Citește întregul articol pe cursdeguvernare.ro

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.