EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, INTERNATIONAL

Americani vs. Europeni – 5 diferențe culturale majore

Sursa – The Fun Entrepreneur

Traducere după un articol Pew Research

Americanii și europenii împărtășesc multe lucruri: un angajament față de principiile democratice fundamentale, o alianță strategică care a modelat ordinea mondială de mai bine de jumătate de secol și, în ciuda provocărilor economice grave din ultimii ani, unele dintre cele mai înalte standarde de viață din lume.

Cu toate acestea, există diferențe notabile de la o parte la cealaltă a Atlanticului. După cum s-a constatat prin sondajul realizat de-a lungul anilor, americanii și europenii au adesea perspective diferite asupra individualismului, rolului guvernului, al exprimării libere, al religiei și al moralității.

1. Americanii cred cu mai mare convingere că își controlează propriul destin.

Într-un sondaj din 2014, nu mai puțin de 57% dintre americani nu au fost de acord cu afirmația „Succesul în viață este determinat destul de mult de forțe din afara controlului nostru”, un procent mai mare decât în oricare dintre națiunile europene analizate. (În același timp, merită remarcat faptul că, în această chestiune și alte întrebări, există diferențe și în interiorul Europei. De exemplu, în această privință, Regatul Unit seamănă foarte mult cu Statele Unite.) Americanii cred de asemenea că persoana care muncește din greu poate avea succes: 73% au spus că munca grea este foarte importantă pentru a înainta în viață, comparativ cu media europeană de 35%.

Sursa: Pew Research

2. Americanii tind să acorde prioritate libertății individuale, în timp ce europenii tind să valorizeze rolul statului pentru a se asigura că nevoiele fiecărui membru al societăţii sunt acoperite.

Aproape șase din zece persoane din S.U.A. (58%) consideră că a permite oricui să își îndeplinească obiectivele vieții fără interferențe din partea statului este cel mai important. Majoritatea națiunilor europene intervievate în 2011 au declarat că garantarea faptului că nimeni nu are nevoi majore este mai importantă.

Sursa: Pew Research

3. Există o toleranță mai mare în SUA decât în Europa faţă de vorbitul ofensator.

O mare majoritate (77%) dintre americani consideră că cetățenii ar trebui să li se permită să facă declarații jignitoare pentru credințele religioase ale oamenilor, o pondere semnificativ mai mare a publicului decât în oricare dintre națiunile Uniunii Europene incluse în sondajul din 2015.

În Polonia, Germania și Italia, mai puțin de jumătate cred că acest tip de discurs ar trebui să fie legal. În mod similar, americanii sunt mai predispuşi să îşi dorească să aibă libertarea de a face declarații jignitoare despre grupurile minoritare.

Sursa: Pew Research

Nota Redacţiei: A nu se confunda cu compararea cantităţii de limbaj ofensator care este emisă de cel două culturi. Din experienţă personală, în America există o mare sensibilitate către a fi „corecţi” (politically-correct), datorită diversităţii culturale mult mai pronunţate a membrilor societăţii şi a trecutului sclavagist cu impact ce se resimte încă în prezent. Din acest motiv, americanii se simt (şi chiar sunt) oprimaţi în exprimare şi îşi doresc mai multă liberatate de expresie.

4. Religia este semnificativ mai puțin importantă pentru europeni decât pentru americani.

Puțin mai mult de jumătate din SUA (53%) spun că religia este foarte importantă în viața lor, aproape dublul ponderii care dețin acest punct de vedere în Polonia, care a înregistrat cel mai mare procent în rândul națiunilor UE chestionate în 2015. În Franța, doar 14% consideră religia foarte importantă.

La nivel mondial, există o relație puternică între bogăția unei țări și nivelul său de religiozitate. Națiunile cu un nivel mai ridicat de produs intern brut pe cap de locuitor tind să aibă procente mai mici care să spună că religia este foarte importantă în viața lor.

S.U.A. iese din tiparul acestui model – fiind o națiune bogată care este, de asemenea, relativ religioasă.

Sursa: Pew Research

5. Americanii și europenii nu sunt întotdeauna de acord în privinţa chestiunilor legate de moralitate, în special în problemele legate de sexualitate.

De exemplu, deși doar 30% din S.U.A. consideră că sexul dintre adulții necăsătoriți este inacceptabil din punct de vedere moral, acest lucru este totuși semnificativ mai mare decât sondajul nostru din 2013 găsit în Europa. Și, în timp ce adulterul este rău văzut pe scară largă în UE – cu excepția, în special, a Franței – americanii sunt chiar mai susceptibili să spună că o aventură este moralmente inacceptabilă.

Sursa: Pew Research

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.