EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, INTERNATIONAL, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie, Sanatate & Farma

2019 – Cel Mai Bun An din Istoria Omenirii

Sursa: Quantum1Net

Traducere din The New York Times, autor: Nicholas Kristof

Dacă sunteți deprimaţi de starea lumii, permiteți-mi să vin cu o idee: de-a lungul istoriei umane, 2019 a fost cel mai bun an din toate timpurile.

Lucrurile rele de care te temi sunt adevărate. Dar, de asemenea, este adevărat că, de când au apărut oamenii cu aproximativ 200.000 de ani în urmă, 2019 a fost probabil anul în care copiii au avut cel mai redus risc de deces, adulții au fost cel mai puțin susceptibili de a fi analfabeți și oamenii au avut cel mai mic risc de a suferi boli debilitante și desfigurante.

În fiecare zi din ultimii ani, alte 325.000 de persoane au primit acces la electricitate pentru prima dată. În fiecare zi, mai mult de 200.000 au primit apă potabilă pentru prima dată. Și aproximativ 650.000 au intrat online pentru prima dată, în fiecare zi.

Probabil, cea mai mare calamitate pentru oricine, este să pierzi un copil. Asta era ceva obișnuit: istoric, aproape jumătate din toți oamenii au murit în copilărie. Până în 1950, 27% dintre copii au murit până la vârsta de 15 ani. Acum această cifră a scăzut la aproximativ 4%.

Da, dar … Dar președintele Trump! Dar schimbările climatice! Război în Yemen! Înfometarea în Venezuela! Risc de război nuclear cu Coreea de Nord…

Toate acestea sunt preocupări importante și de aceea scriu despre ele în mod regulat. Cu toate acestea, mă tem că mass-media și lumea umanitară se concentrează atât de neobosit pe veștile proaste, încât lăsăm publicul să creadă că fiecare tendință merge într-o direcție greșită. Majoritatea americanilor spun în sondaje că ponderea populației mondiale care trăiește în sărăcie este în creștere – totuși una dintre tendințele din ultimii 50 de ani a fost o reducere uriașă a sărăciei globale.

Evadare din sărăcia extremă

Proporția populației lumii care subzista cu aproximativ 2 dolari pe zi sau mai puțin a scăzut cu peste 75 la sută în mai puțin de patru decenii.

Sursa: World Bank – sărăcia extremă este definită ca 1,90 dolari pe zi în 2011 paritate a puterii de cumpărare.

În 1981, 42% din populația planetei încă îndura „sărăcia extremă”, definită de Națiunile Unite ca fiind traiul cu mai puțin de aproximativ 2 dolari pe zi. Acea proporţie s-a redus la mai puțin de 10 la sută din populația lumii acum.

În fiecare zi timp de un deceniu, ziarele ar fi putut avea titlul „Alți 170.000 au scăpat de sărăcia extremă ieri.”

Mulți dintre cei ce avansează sunt încă foarte săraci, desigur. Dar, deoarece sunt mai puțin săraci, au mai puține șanse să rămână analfabeți sau să moară de foame. Oamenii cred adesea că foametea este o rutină, dar ultima foamete recunoscută de Programul Alimentar Mondial a lovit doar o parte dintr-un stat din Sudanul de Sud și a durat doar câteva luni în 2017.

Un număr redus de decese

Sursa: Our World in Data

Boli precum poliomielita, lepra, orbirea și elefantiaza sunt în scădere, iar eforturile globale au întors pagina în privinţa SIDA (HIV). În urmă cu jumătate de secol, majoritatea oamenilor din întreaga lume erau analfabeți; acum ne apropiem de 90% în privinţa alfabetizării adulților. S-au înregistrat câștiguri deosebit de mari în ceea ce priveşte educația fetelor – și puține forțe au capacitatea să schimbe lumea precum educația și abilitarea femeilor.

Câștiguri privind alfabetizarea

Sursa: Our World in Data

Poate părea lipsit de gust, înșelător sau contraproductiv să salutăm progresul când încă există încă atât de multe lucruri greșite în lume. În plus, numerele sunt supuse dezbaterii, iar cifrele din 2019 se bazează pe extrapolare. Dar îmi fac griji că pesimismul profund despre starea lumii este paralizant, mai degrabă decât încurajator; pesimismul excesiv poate face oamenii să se simtă nu doar fără speranță, ci și neputincioși.

Cititorii îmi spun constant, de exemplu, că dacă salvăm viețile copiilor, rezultatul va fi o criză a populației care va provoca un nou val de foamete. Nu își dau seama că atunci când părinții sunt siguri că copiii lor vor supraviețui și au acces la măsuri de preconcepţie, aceștia au mai puțini copii.

Bangladeshul a fost odată numit de Henry Kissinger drept „o nebunie”, dar acum economia sa crește mult mai repede decât cea americană și femeile din Bangladesh, în medie, au doar 2,1 nașteri (faţă de 6,9 în 1973).

Recunoașterea faptului că progresul este posibil poate fi un impuls pentru a face mai mult și tocmai de aceea scriu această amintire anuală a câștigurilor împotriva dușmanilor comuni ai umanității.

Hai să ne întrerupem pesimismul pentru o nanosecundă ca să observăm ceea ce istoricii ar putea vedea în cele din urmă ca fiind cea mai importantă tendință din lume la începutul secolului XXI: progresul nostru către combaterea bolilor, analfabetismul și sărăcia extremă.

Când m-am născut în 1959, majoritatea populației lumii fusese analfabetă și trăia într-o sărăcie extremă. Până voi muri, e posibil ca analfabetismul și sărăcia extremă să fi aproape eliminate – și este dificil să ne imaginăm un triumf mai mare pentru umanitate, conchide Nicholas Kristof.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.