STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Leasing & IFN

Institutiile Financiare Nebancare au obtinut un profit de 144 mil. lei in 2013

bani_leiCele mai mari 50 de institutii fi­nan­ciare nebancare (IFN), in mare parte com­panii de credite de con­sum, au ra­portat un pro­fit agregat de 144 milioane de lei, echivalentul a 33 milioane de euro, pentru 2013, si o cifra de afa­ceri de 2,9 miliarde de lei, 650 milioane de euro. Marja medie de pro­fit este de 5% asadar, insa poate ajun­ge si la 60%, pentru fiecare IFN.

Cele mai mari IFN-uri au obtinut un profit, anul trecut, de 144 milioane de lei, adica 33 milioane de euro, fata de profitul celor 40 de banci, de 49 milioane de lei, echivalentul a 11 milioane de euro, raportat pentru 2013. Mentinand comparatia, cifra de afaceri a celor mai mari 50 de institutii financiare non-bancare s-a ridicat la 2,9 miliarde de lei, anul trecut, in timp ce activele bancilor, la 80 miliarde de euro. Numarul angajatilor in IFN, in 2013, era de de 2.800, in timp ce al bancilor, de 58.000, potrivit Ziarului Financiar.

Companiile non-bancare cu cele mai mari profituri raportate sunt Cetelem, controlata de BNP Paribas, de 37 de milioane de lei, in jur de 8 milioane de euro, si ERB Retail Services, compania de credite de consum a Bancpost, de 26 de milioane de lei, echivalentul a 6 milioane de euro.

In functie de cifra de afaceri inregistrata in 2013, in varful listei IFN-urilor se regaseste UniCredit Con­sumer Financing si Provi­dent. UniCre­dit Con­su­mer, detinuta de UniCredit Tiriak Bank, a raporta afa­ceri de 316 milioane de lei, adica 71 milioane de euro, in timp ce Pro­vi­dent, com­pa­nie care se bazeaza pe vanzarea de cre­di­te de mica valoare di­rect la do­mi­ciliul clientului, a inregistrat afaceri de 214 milioane de lei.

Desi au obtinut profituri chiar si de 60%, individual, institutiile finnaciare non-bancare au fost si ele afectate de criza, astfel ca valoarea stocului de credite acor­date de acestea, in prezent, este de 18 miliarde de lei, cu 6 miliarde de lei sub nivelul de acum patru ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.