STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, P.I.B. & STATISTICI

INS revizuieşte în creștere avansul PIB, pentru T1 2014, de la 3,8% la 3,9%

Institutul Naţional de Statistică a revizuit în scădere cu 1,23 miliarde lei PIB estimat pentru primul trimestru, de la 127,62 miliarde lei la 126,38 miliarde lei, şi în creştere avansul economic de la 3,8% la 3,9%,susţinut de valoarea adăugată brută totală, care şi-a mărit contribuţia cu 0,1 puncte.

descărcareProdusul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În funcţie de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat în prezent, pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul I 2013.

INS a revizuit şi aceste date, cu un PIB în scădere cu 1,5 miliarde lei, dar creşterea economică mai mare cu 0,1 puncte faţă de ultimul trimestru, de la primele date provizorii (de la 0,1% la 0,2%), şi cu 0,2 puncte faţă de primul trimestru anul trecut (de la 3,8% la 4%).

„Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a înregistrat o creştere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adăugată brută totală cu 0,2 puncte procentuale, majorându-şi contribuţia la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale; volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs nu s-au modificat”, se arată în comunicat.

Institutul precizează că volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în construcţii (+2 puncte) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1,4 puncte).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la 0,1% la -0,4%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate (de la 100,7% la 95,8%, respectiv de la 101,1% la 94,9%), precum şi exportul net de bunuri şi servicii, care a înregistrat o contribuţie pozitivă la creşterea PIB, de 1,2 procente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.