STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Industrie Prelucratoare, Politica Monetara & Inflatia

INS: Prețurile în industrie și construcții vor crește moderat în perioada septembrie-noiembrie

Prețurile și activitatea în industrie și construcții vor înregistra creșteri moderate în perioada septembrie-noiembrie, iar numărul de salariați va rămâne stabil, conform tendințelor în evoluția activității economice publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS), informeaza Mediafax.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de tipărire și reproducere pe suporturi a înregistrărilor se estimează tendinţă de creștere accentuată (sold conjunctural +40%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendință de scădere (sold conjunctural -27%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creșterea moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%). Managerii estimează, de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%), potrivit estimărilor din luna septembrie 2017. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +11%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va crește (sold conjunctural +23%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creșterea numărului de salariaţi (sold conjunctural +17%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creșterea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).

Conform estimărilor din luna septembrie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va crește moderat în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%), conform opiniei managerilor.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic, precizează INS.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.