STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Industrie Prelucratoare, P.I.B. & STATISTICI

INS: Creștere de peste 8% a producției în industrie în 2017

Autor: Adrian N Ionescu – Cursdeguvernare.ro

Producţia industrială a crescut cu 8,2% ca serie brută în 2017 comparativ cu anul precedent, pe o tendinţă de creştere declanşată în martie 2016.

Contribuția decisivă a fost cea a industriei prelucrătoare (+8,9% an/an). Industria extractivă a înregistrat o creștere de 5,9%), iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică rămânând de 1,0%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

De altfel, domeniul extractiv şi cel energetic sunt mai curând stangante în termeni de evoluţie lunară a producţiei. INS precizează că lucrează cu Indicele producţiei industriale (IPI), un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr‐o perioadă faţă de alta.

Creșterile au avut loc „pe fondul impulsului exporturilor și al mix-ului relaxat de politici economice pe plan intern”.  Este de aşteptat „consolidarea climatului pozitiv în industria prelucrătoare pe termen scurt, cu perspectiva unei inflexiuni în semestrul II, date fiind maturitatea ciclului postcriză în plan global și rebalansarea politicii economice în România”, potrivit unei note a Băncii Transilvania.

Ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat unul dintre cele mari ridicate ritmuri de creștere a producției industriale din ultimii 17 ani.

Volumele au crescut în luna decembrie 2017 faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 7,9% pe seria brută, respectiv cu 12,2% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.