STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, P.I.B. & STATISTICI

INS: Cheltuielile au reprezentat 88% din veniturile populaţiei în T4 2015

Veniturile totale medii lunare ale populaţiei s-au cifrat în ultimul trimestru de anul trecut la 2.862 lei pe gospodărie, în timp ce cheltuielile s-au situat la 2.537 lei, respectiv 88,6% din venituri, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică, transmite Mediafax.

venituriÎn termeni nominali, venitul mediu pe persoană a fost de 1079 lei, iar cheltuielile de 956 lei. Raportat la zonă, în oraşe, venitul mediu s-a situat la 1.237 lei, iar în mediul rural la 893 lei.

Din totalul veniturilor, 56,4% au fost de natură salarială, urmate de venituri din prestaţii sociale (22,4%), din agricultură (2,9%), din activităţi neagricole independente (2,6%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%).

O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (12,8%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (11,5%).

În ceea ce priveşte cheltuielile, principalele destinaţii ale acestora sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii, precum şi plata impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, hrana animalelor şi păsărilor din gospodărie, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare.

Cheltuielile pentru investiţii, pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.