STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Industrie Prelucratoare, Politica Monetara & Inflatia

INS anticipează o creștere moderată a prețurilor în industrie, construcții și comerțul cu amănuntul

Creșterea moderată a prețurilor în industrie, construcții și comerțul cu amănuntul și scăderea moderată a numărului de salariați în comerțul cu amănuntul sunt câteva dintre tendințele în evoluția activității economice în perioada februarie-aprilie 2017, potrivit Institutului Național de Statistică, informeaza Mediafax.
În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor se va înregistra tendinţă de creștere (sold conjunctural +38%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a calculatoarelor și a produselor electronice și optice, tendința va fi de scădere moderată (sold conjunctural -7%), conform datelor transmise marți de INS.
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.
Potrivit estimărilor din luna februarie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%), iar pentru preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere moderată (sold conjunctural +7%).
În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere a activităţii economice (sold conjunctural -17%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere (sold conjunctural -19%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scăderea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -14%), menționează sursa citată.
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).
Conform estimărilor din luna februarie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).
Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.